galerie-foto-2015 > Octombrie > Moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena la Catedrala Patriarhală (16 octombrie 2015)

Moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena la Catedrala Patriarhală (16 octombrie 2015)

Moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos au fost aduse astăzi, 16 octombrie 2015, de la Iaşi la Bucureşti. Racla care conține un fragment din moaştele Sfintei Maria Magdalena și un fragment din lemnul Sfintei Cruci a fost adusă la București de către o delegaţie condusă de Părintele stareţ Elisei. Delegația greacă a fost întâmpinată pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Otopeni de către o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, unde a fost săvârşită o ceremonie de întâmpinare a sfintelor moaște.

De la aeroport, delegațiile au pornit spre Catedrala Patriarhală, unde au fost primite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. În Catedrală a avut loc un moment solemn în cadrul căruia a fost rostită o ectenie întreită şi a fost oficiată o slujbă de Polihroniu.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit Părintelui Stareț Elisei și a vorbit despre legăturile dintre Capitala României și Mănăstirea athonită Simonopetra. De asemenea, Preafericirea Sa a mai spus că Sfânta Maria Magdalena este un exemplu de fidelitate.

„Avem în Sfânta Maria Magdalena pilda credincioşiei şi în vremuri grele, nu doar atunci când ne merge bine. Ea a fost printre puţinele persoane care au stat sub Crucea Mântuitorului Iisus Hristos. Apostolii au fugit, dar Maica Domnului, singurul Apostol care a rămas - Sfântul Ioan Evanghelistul şi Femeile Mironosiţe au văzut Taina morţii Lui pe Cruce. Şi ele s-au învrednicit să fie primele care au văzut şi Taina Învierii Lui din morţi. Sfânta Maria Magdalena ne arată, deci, legătura dintre Crucea şi Învierea lui Hristos”.  

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai spus că Sfânta Maria Magdalena este numită întocmai cu Apostolii pentru că ea a fost prima care a primit vestea Învierii Lui Hristos.

„Sfânta Maria Magdalena a fost prima care a primit vestea Învierii Mântuitorului de la înger şi tot ea a fost persoana cea dintâi care L-a întâlnit pe Hristos cel Înviat. Şi această bucurie a ei a răspândit-o împreună cu Sfinţii Apostoli în toată lumea. De aceea, ea este numită şi întocmai cu Apostolii, adică misionară, trimisă. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Femeile Mironosiţe au fost apostolii Apostolilor, adică cele trimise spre cei ce vor fi trimişi la misiune”.

Părintele Arhimandrit Elisei, Starețul Mănăstirii Simonopetra din Sfântul Munte Athos, a apreciat râvna credincioșilor români și i-a mulțumit Patriarhului României pentru primire.

„Vă mulţumim pentru această primire frumoasă şi pentru că aţi primit sfintele moaşte ale Sfintei Maria Magdalena. Ne rugăm ca fiecare credincios să primească binecuvântarea şi harul ei, căldura pe care a avut-o în inimă pentru Hristos și mângâierea de care au nevoie pentru depășirea problemelor din fiecare zi. Preafericirii Voastre vă dorim și ne rugăm cu toată inima să aveţi putere în lucrarea dificilă, importantă și, totodată, mântuitoare în slujba Bisericii; lucrare care în zilele Preafericirii Voastre se arată spre lauda Bisericii în întreaga lume”.

Racla a fost aşezată în Catedrala Patriarhală spre închinarea credincioşilor până în jurul orei 17:00, după care va fi dusă la Mănăstirea Pantocrator - Drăgăneşti Vlaşca din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului. Acolo va rămâne până luni, 19 octombrie 2015, când delegaţia Mănăstirii Simonopetra se va întoarce în Sfântul Munte Athos.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod