galerie-foto-2014 > Octombrie > Patriarhul României la biserica din incinta Palatului Cotroceni (7 octombrie 2014)

Patriarhul României la biserica din incinta Palatului Cotroceni (7 octombrie 2014)

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat astăzi, 7 octombrie 2014, în mijlocul credincioșilor de la biserica din incinta Palatului Cotroceni care și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit, printre altele, despre viața și martiriul Sfinților Mucenici Serghie și Vah: „Au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Erau romani de origine și mari dregători în armata împăratului. Erau foarte prețuiți și admirați pentru vitejia lor, însă au fost denunțați că ei sunt în ascuns creștini, că se închină lui Hristos. Auzind aceasta împăratul i-a chemat și i-a invitat să meargă cu el să aducă jertfe în templul lui Zeus. Împăratul a intrat în templu, dar ei au stat afară. Atunci împăratul a poruncit ca ei să fie aduși cu sila să se închine idolilor. Eu au răspuns că avem un Dumnezeu în cer Nemincinos, Adevărat și Viu. El nu este nesimțitor ca idolii voștri. Noi aceluia ne închinăm. Deci, refuzând ei să se lepede de credința în Hristos au fost îmbrăcați în haine de femei și purtați în lanțuri ca semn de batjocură. Amândoi au fost bătuți încât Vah a murit din această cauză. Sfântul Serghie a fost încălțat cu încălțăminte de fier având cuie în tălpi și a fost purtat prin cetatea Resafa unde în cele din urmă i s-a tăiat capul după îndelungate chinuri”.

 

Patriarhul României i-a felicitat, la finalul evenimentului, pe cei care susțin activitatea pastorală în acest locaș de cult: „Astăzi, la sărbătoarea Sfinților Mucenici Serghie și Vah, când aniversăm împlinirea a cinci ani de la sfințirea bisericii, pomenim cu venerație pe ctitorii vechii mănăstiri, voievozi, ierarhi, preoți și credincioși ai dreptei credințe, dar și pe ctitorii, binefăcătorii și închinătorii noii biserici, luminați de credință și evlavie, dărnicie și iubire de neam, spre slava lui Dumnezeu și binele poporului român”.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod