documente > Comunicate > Procesiunea cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu - 21 mai 2014

Procesiunea cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu - 21 mai 2014

 

Catedrala Patriarhală şi-a sărbătorit, astăzi, 21 mai 2014, hramul istoric închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena. În cadrul manifestărilor religioase dedicate hramului s-a aflat şi Procesiunea cu moaştele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

 

Evenimentul s-a desfăşurat, începând cu orele 15:00 de la Catedrala patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti (sfinţită în anul 1707), unde a fost înmormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.

 

La ceremonie au luat parte reprezentaţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Patriarhul ţării, Preafericitul Părinte Daniel şi nu în cele din urmă mulţi români care au dorit astfel să-i aducă cinstire sfântului, fiind prezenţi peste 10.000 de oameni.

 

Procesiunea s-a desfăşurat pe traseul Catedrala patriarhală, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brâncovenească, strada Bibescu Vodă, bulevardul Unirii, strada Sfinţii Apostoli, cu oprire la Biserica „Aşezămintele Brâncoveneşti Domniţa Bălaşa”, strada Palatul Justiţiei, strada Danielopol Gheorghe, strada Poenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Naţiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea Bucureşti (în vecinătatea căreia au existat Mănăstirea „Sfântul Sava” şi „Academia Domnească”, rezidite în anul 1709 de Sfântul Constantin Brâncoveanu şi susţinute material de către familia domnitorului martir).

 

Aici, rectorul Universităţii Bucureşti a susţinut o alocuţiune.

 

„Simbolul puternic şi luminos al vieţii şi faptelor domnitorului, dar şi al modului în care a ales să plece din această lume, neclintit şi ferm în credinţa sa creştin-ortodoxă, pentru toate acestea merită recunoştinţa noastră şi păstrarea în memoria noastră colectivă. Întreaga comunitate academică a Universităţii din Bucureşti cultivă cu un sentiment de adâncă gratitudine rolul marelui nostru înaintaş care în anul 1694 chiar pe locurile în care ne aflăm noi acum ctitorea Academia domnească de la Sfântul Sava şi avea să-şi identifice şi să se poarte peste veacuri chiar prin numele domnitorului, o instituţie de învăţământ de rang superior care este precursoare a Universităţii din Bucureşti înfiinţată prin decret domnesc de Principele Alexandru Ioan Cuza în 16 iulie 1864 şi pe care o sărbătorim şi o cinstim anul acesta la 16 iulie pentru 150 de ani de existenţă şi de lucrare întru folosul ştiinţei şi culturii române pentru progresul şi modernizarea întregii societăţi româneşti”, a spus Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti.

 

S-a mers în continuare pe bulevardul Ion C. Brătianu, iar apoi procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” care a fost înconjurată cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Apoi, racla cu moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a fost aşezată spre venerare în baldachinul special amenajat în această ctitorie brâncovenească.

 

La final, a urmat cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a vorbit despre importanţa momentului.

 

„Am săvârşit o procesiune pelerinaj cu moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu reproducând sau imitând într-un fel procesiunea din anul 1934, deci cu 80 de ani în urmă, cu deosebirea mare însă că acum n-am mai făcut un parastas pentru domnitor, ci fiind trecut în rândurile sfinţilor l-am cinstit prin sfintele moaşte ale sale printr-o raclă frumoasă ca pe Sfânt rugător în Ceruri împreună cu ceilalţi Sfinţi Brâncoveni. Avem speranţa că acest pelerinaj care a adunat multă lume este o formă complementară de cinstire a Sfinţilor Brâncoveni, dar şi de întărire a comuniunii noastre în rugăciune şi în demnitate pentru că de la Sfinţii Martiri Brâncoveni învăţăm nu numai credinţa, evlavia, ci şi demnitatea de a rămâne creştini mărturisitori până la moarte”, a spus Preafericirea Sa.

 

În continuare, are loc la Biserica „Sfântul Gheorghe - Nou” slujba Privegherii Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

 

Traseul este similar celui pe care, în urmă cu 80 de ani, în ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemnă de reînhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica “Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod