documente > Comunicate > Sărbătoare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Sărbătoare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

 

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a sărbătorit astăzi, 13 noiembrie 2014, cel de-al treilea hram, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au fost prezenţi sute de credincioşi care au avut ocazia să se închine la racla ce adăposteşte un fragment din sfintele moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aceasta fiind așezată în pridvorul paraclisului.  

 

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură prin care a evocat viaţa şi activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur: „Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia Siriei în anul 344 din părinţi nobili. După ce a urmat şcoli strălucite, avându-l profesor de retorică pe Libanius, la vârsta de 18 ani Sfântul Ioan Gură de Aur s-a retras pentru a vieţui în linişte şi rugăciune, pentru a citi Scripturile şi a le cunoaşte cât mai bine. A slujit ca preot la Antiohia Siriei timp de 12 ani şi a devenit un ilustru, admirat şi iubit predicator. Sfântul Ioan Gură de Aur a desfăşurat o bogată activitate predicatorială, dar şi misionară. El s-a îngrijit de trimiterea misionarilor pentru convertirea la creştinism a goţilor din părţile Dunării, deci şi a goţilor care se aflau pe teritoriul ţării noastre”.  

 

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat rangul de Arhidiacon şi dreptul de a purta cruce pectorală părintelui Ion Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. De asemenea, Preafericirea Sa a mai oferit Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni pentru clerici Preacuviosului Arhimandrit Paisie Teodorescu – Vicar patriarhal şi Preacuviosului Arhimandrit Ciprian Grădinaru. Pentru locaşul de cult Preafericitul Părinte Daniel a oferit mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei Române, iar pentru credincioși iconițe cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur.  

 

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului mai poartă hramurile „Învierea Domnului” și „Icoana Maicii Domnului – Prodromița”.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod