galerie-foto-2014 > Septembrie > Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor (12 septembrie 2014)

Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor (12 septembrie 2014)

 

La Mănăstirea prahoveană Sfânta Cruce – Caraiman se desfăşoară, astăzi, 12 noiembrie 2014, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sinaxa stareţilor şi stareţelor aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Bucureștilor. Tema întrunirii este Legătura dintre Pocăinţă şi Euharistie – lumina vieţii monahale.

 

Lucrările sunt prezidate Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a deschis şi lucrările Sinaxei: „Această temă este deosebit de importantă, deoarece atât Taina Pocăinţei cât şi Taina Euharistiei sunt strâns legate de însăşi vocaţia monahală. Deci, monahul este un om care se pocăieşte nu doar pentru sine, ci şi pentru alţii şi nu se roagă doar pentru sine, ci pentru alţii. Fără pocăinţă nu este mântuire. Iar dascăli ai pocăinţei au fost cei care ne-au organizat viaţa lor ca o viaţă de pocăinţă sistematică. De aceea, însemnele călugărului, prin ele însele arată vocaţia călugărului ca om al pocăinţei”, a spus Preafericirea Sa.

 

Pocăinţa este uşa Împărăţiei Cerurilor, a mai spus Patriarhul României: „Scriitorul bisericesc Lactanţiu spunea că o Biserică care a pierdut simţul pocăinţei nu mai este Biserică adevărată. O Biserică fără Taina Pocăinţei nu mai este călăuzitoare spre mântuire. Deci, pocăinţa este îndemnul Mântuitorului, începutul Evangheliei, este cuprinsă ca îndemn în predica Sfântului Ioan Botezătorul, marele dascăl al pocăinţei şi a fost reluată de către marii sfinţi ca temă nu doar de meditaţie, ci şi de învăţătură pastorală. Dar instituţia în care pocăinţa este organizată în modul cel mai sistematic şi mai intens este Mănăstirea”, a mai explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

 

În continuare, au loc discuţii libere pe marginea temei abordate anul acesta. Înainte de începerea Sinaxei a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Caraiman de către exarhii mănăstirilor şi stareţii marilor mănăstiri.

 

Sinaxa monahală va include şi două evenimente speciale în următoarele zile, a declarat pentru Radio TRINITAS Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor: „În ziua de 13 septembrie participanţii la Sinaxă, stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene, vor urca pe platoul Bucegi unde la locul pe care se va construi o biserică închinată eroilor neamului se va face o slujbă specială, un Acatist al Înălţării Sfintei Cruci şi un parastas de pomenire a tuturor eroilor neamului. Apoi, în ziua de 14 septembrie, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci Mănăstirea Caraiman îşi serbează hramul şi cu acest prilej Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi şi de stareţii care participă la această sinaxă şi alţi preoţi vor oficia slujba hramului şi târnosirea bisericii mari a Mănăstirii Caraiman”.

 

La nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor sinaxa este organizată anual, iar pe Mitropolie, întâlnirea cu stareţii şi stareţele aşezămintelor monahale are loc periodic.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod