patriarhul > Mesaje > Un restaurator de valori și un creștin generos - Profesor dr. arhitect NICULAE VLĂDESCU (1927-2014)

Un restaurator de valori și un creștin generos - Profesor dr. arhitect NICULAE VLĂDESCU (1927-2014)


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a regretatului Profesor dr. arhitect Niculae VLĂDESCU, București, 29 martie 2014:

Îndurerată familie,

Întristată adunare,

Am primit cu multă tristețe vestea trecerii neașteptate din această viață a distinsului profesor dr. arhitect Niculae Vlădescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați arhitecți români din ultimii 50 de ani, renumit specialist în domeniul arhitecturii de restaurare și membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Domnul arhitect Niculae Vlădescu va rămâne în conștiința Bisericii Ortodoxe Române ca unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei arhitecturii bisericești din principalele zone ale țării, un nume de referință în domeniul restaurării și punerii în valoare a monumentelor istorice și de artă din țara noastră.

De-a lungul prodigioasei sale activități profesionale, regretatul profesor dr. arhitect Niculae Vlădescu s-a distins prin realizarea a sute de proiecte pentru restaurarea unor edificii valoroase, dar și pentru clădiri noi, remarcându-se în mod special prin implicarea în salvarea arhitecturii patrimoniale, din care fac parte și o seamă de biserici și mănăstiri, precum biserica Sfântul Ilie Pipera, biserica Sfânta Elisabeta din cadrul fostului Așezământ Elena Doamna și ansamblul arhitectural al Schitului Darvari, dar și prin proiectarea noii biserici Sf. Cuv. Parascheva din orașul Voluntari.

Un moment de încercare din viața sa l-a reprezentat demolarea bisericii Mănăstirii Cotroceni în anul 1984. Chiar dacă nu a reușit să convingă autoritățile acelor vremuri de tristă amintire să revină asupra acestei decizii absurde, totuși, domnia sa a salvat de la distrugere coloanele, ancadramentele din piatră ale ferestrelor și ușilor, pisania și o parte din icoanele în frescă ale bisericii. După 20 de ani, în anul 2004, domnul arhitect Niculae Vlădescu a contribuit la reconstruirea bisericii Mănăstirii Cotroceni prin realizarea planurilor pentru refacerea acestui monument de artă și arhitectură bisericească din secolul al XVII-lea, una dintre cele mai importante ctitorii ale domnitorului Șerban Cantacuzino (1678-1688).

Personal, exprimăm profundă recunoștință memoriei domnului Niculae Vlădescu pentru activitatea sa benevolă desfășurată, mai întâi în calitate de consultant, iar apoi în calitate de consilier patriarhal, la Patriarhia Română în perioada 2007 - 2010, unde a avut o contribuție substanțială la pregătirea temei de proiectare (inclusiv a machetei) și la organizarea celor trei Simpozioane Tematice Consultative privind Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitatea culturală.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morți să odihnească sufletul său luminos și generos împreună cu drepții, să aline durerea familiei îndoliate și a tuturor celor care astăzi sunt întristați de această plecare dintre noi a distinsului profesor dr. arhitect Niculae Vlădescu.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod