Sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, astăzi, 29 septembrie 2015, în Sala Sfântului Sinod din Reședința patriarhală s-a întrunit Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, după cum informează TRINITAS TV.
Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat pregătirile pentru 2016 – Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. În acest sens, se are în vedere identificarea cărților tipărite de Sfântul Antim și care se află în bibliotecile eparhiilor, precum și evidențierea tipografilor și a tipografiilor care au activat pentru Biserică în Mitropolia Munteniei și Dobrogei.
De asemenea, s-a discutat despre organizarea Sinaxei mitropolitane a mănăstirilor din anul 2016, precum și despre ajutorarea Mitropoliei Basarabiei, potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 10 februarie 2015.
„Este o temă legată de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul şi mai ales de tipăriturile lui din Ţara Românească în vederea pregătirii unui catalog, a unei expoziţii şi mai ales a pregătirii unui album cu cele mai importate lucrări sau cu toate lucrările pe care le găsim în diferite biblioteci ale eparhiilor şi muzeele mănăstirilor. Avem, de asemenea, ca temă importantă pe ordinea de zi sinaxa monahală mitropolitană care se întruneşte o dată la 3 ani. Pentru partea liturgică avem tipărit în ediţie de probă sau de lucru «Acatistul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul». O altă problemă este cea referitoare la ajutorarea Mitropoliei Basarabiei conform hotărârii Sfântului Sinod ca fiecare dintre eparhiile dintr-o parte sau cealaltă a ţării să ajute după posibilităţi eparhiile vecine, iar în cazul nostru să ajutăm mai ales Mitropolia Basarabiei. Pe ordinea de zi avem şi transformarea Schitului «Strâmbu» din Eparhia Giurgiului în Mănăstire. Toate aceste subiecte, la care se adaugă unele referitoare la disciplina clerului şi a monahilor sunt pe ordinea de zi ca fiind o necesitate a pregătirilor din timp pentru anul viitor şi de consultare în privinţa altor probleme”, a spus Preafericirea Sa în deschiderea şedinţei de lucru.
Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aflat în vigoare, Mitropolitul, împreună cu Arhiepiscopii, Episcopii, precum şi Episcopii-vicari şi Arhiereii-vicari de la Eparhiile sufragane alcătuiesc Sinodul Mitropolitan.