documente > Comunicate > A treia zi a Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe (8 martie 2014)

A treia zi a Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe (8 martie 2014)

 

La Istanbul, în Turcia, se desfășoară, zilele acestea, sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru pregătirea lucrărilor Sinodului Panortodox. Lucrările au început la 6 martie 2014 cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în biserica Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar al Istanbulului (Constantinopol). Sinaxa a fost deschisă de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, care a evidenţiat necesitatea organizării unor astfel de întâlniri pentru a mărturisi unitatea credinţei şi pentru a răspunde problemelor societăţii contemporane.

 

Cea de-a doua zi a Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe care are loc în aceste zile în vechea cetate a Constantinopolului a început ieri dimineaţă când delegaţiile Bisericilor s-au reunit în şedinţa plenară la biserica Sf. M. Mc. Gheorghe de la sediul Patriarhiei Ecumenice. Aici au continuat lucrările  prin care se decide asupra diferitelor aspecte ce privesc pregătirea viitorului Sinod Panortodox.

 

Delegaţii fiecărei Biserici au luat cuvântul şi au prezentat propuneri pentru pregătirea, organizarea şi buna desfăşurare a sinodului Panortodox. Ieri seară, Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au participat la slujba Acatistului Bunei Vestiri care a avut loc la biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriilde pe malul stâng al Bosforului. Slujba de ieri seară a fost săvârşită de Preafericitul Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi.

 

Lucrările au continuat şi astăzi, în cea de-a treia zi, la biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din Istanbul (Constantinopol) şi au fost discutate şi aprobate puncte de lucru concrete care privesc întâlnirea Panortodoxă.

 

În această după amiază, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţiile Bisericilor Ortodoxe, a vizitat mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Istanbul şi a adus un omagiu în cimitirul Patriarhilor care au stat în scaunul Patriarhiei Ecumenice.

 

De asemenea, Preafericirea Sa a evocat şi personalitatea Patriarhilor care au susţinul demersul Bisericii noaste pentru obţinerea Autocefaliei. În această seară este programată reluarea lucrărilor şi semnarea unui document de toate delegaţiile Bisericilor care va cuprinde concluziile Sinaxei din Constantinopol.

 

La Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe participă 13 delegaţii ale Bisericilor Ortodoxe Autocefale. Întâlnirea se va încheia mâine, în Duminica Ortodoxiei, prin concelebrarea Sfintei Liturghii.

 

Galerie foto:

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod