Comunitățile bisericești externe în anul 2023

 
Activităţile principale ale Patriarhiei Române pe plan extern privesc, pe de o parte, cultivarea şi aprofundarea legăturilor sale tradiţionale cu Bisericile Ortodoxe surori, iar, pe de altă parte, promovarea relaţiilor de cooperare intercreştină.
În acest sens, Patriarhia Română, prin activităţile sale, a susţinut şi a contribuit la întărirea unităţii şi a comuniunii dintre Bisericile Ortodoxe autocefale surori, în lumea de astăzi atât de afectată de secularizare, de migraţie şi dezbinare, precum şi conflicte armate. Biserica Ortodoxă Română a făcut apel în permanenţă la manifestarea coresponsabilităţii şi frăţietăţii ortodoxe, în dialog şi cooperare fraternă.
Patriarhia Română a intensificat lucrarea de mărturisire a credinţei ortodoxe şi, totodată, a reafirmat deschiderea sa spre dialog şi cooperare intercreştină, pentru promovarea, într-o lume din ce în ce mai înstrăinată de Dumnezeu, a valorilor creştine precum familia tradiţională şi educaţia religioasă a tinerilor şi pentru apărarea vieţii şi demnităţii umane.
În acelaşi timp, o componentă importantă a activităţii Patriarhiei Române este reprezentată şi de grija pastorală pentru comunităţile ortodoxe române din străinătate, în vederea cultivării identităţii acestora şi a păstrării legăturii cu Ţara mamă, pentru afirmarea valorilor Ortodoxiei şi a etosului românesc în ţările respective.
 
 
În anul 2023, românii ortodocşi din afara graniţelor României au continuat să se organizeze şi să se dezvolte, în prezent fiind înregistrate 14 eparhii, cu un total de 1.578 de parohii și filii, 74 de așezăminte monahale ortodoxe româneşti, deservite de 1.519 clerici români.
De remarcat că, în cadrul acestor parohii şi comunităţi ortodoxe româneşti, au fost oficiate, în cursul anului 2023, un număr de 22.975 botezuri, 4.759 cununii, 3.639 înmormântări, 610 de primiri la Ortodoxie, 150 de reveniri la Ortodoxie.
 
Configurația actuală a comunităților de români aflate în afara României, care aparțin jurisdicțional Patriarhiei Române, este următoarea:
 
I. ROMÂNII ORTODOCȘI DIN JURUL GRANIŢELOR ACTUALE ALE ROMÂNIEI:
 
1.1. MITROPOLIA BASARABIEI, AUTONOMĂ ŞI DE STIL VECHI ŞI EXARHAT AL PLAIURILOR
 
1.1.a. Arhiepiscopia Chișinăului, cu sediul în municipiul Chișinău (Republica Moldova), este păstorită deÎnaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Petru Păduraru şi are în componență: 6 protopopiate, 118 parohii, 1 filie şi 11 mânăstiri, deservite de 137 de clerici, din care 121 preoți, 16 diaconi, 13 călugări şi 7 călugăriţe.
 
1.1.b. Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), cu sediul în oraşul Bălţi (Republica Moldova), este păstorită de Preasfințitul Părinte Antonie Telembici și are în componență: 4 protopopiate, 31 de parohii, 1 mănăstire de călugări, 1 mănăstire de călugărițe, deservite de un număr de 38 de clerici, din care 35 preoți şi 3 diaconi, 2 monahi şi 1 rasoforă.
 
1.1.c. Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe – Ismail), cu sediul în oraşul Cahul (Republica Moldova), este condusă de Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin Goreanu. Eparhia are în componență: 6 protopopiate, 81 de parohii, 1 filie, 2 mănăstiri de călugări, 1 mănăstire de călugărițe şi Paraclisul episcopal cu statut de mănăstire, deservite de un număr de 83 de clerici, din care 65 preoți și 7 diaconi, 9 ieromonahi, 2 ierodiaconi, 3 monahii.
 
1.1.d. Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria), cu sediul la Dubăsari.
 
2. Episcopia Daciei Felix se află sub autoritatea directă a Patriarhiei Române, fiind condusă de Preasfințitul Părinte Episcop Ieronim Crețu. Din punct de vedere administrativ, această eparhie cuprinde: Vicariatul Ortodox Român al Voivodinei, cu 6 protopopiate, 39 de parohii, deservite de 32 de clerici, 26 de preoţi, 2 preoţi misionari şi 4 diaconișiVicariatul Ortodox Român al Timocului, cu 3 protopopiate, 6 parohii și 13 filii, deservite de 8 clerici.
 
3. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cu sediul la Gyula, Ungaria, este păstorită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan Mănuilă. Eparhia are în componenţă: 4 protopopiate, 41 de parohii, din care 21 de parohii, 16 filii, 2 mănăstiri de călugări, 1 mănăstire de călugărițe, 1 metoc, deservite de un număr de 13 clerici, 12 preoți și 1 diacon.
 
II. ROMÂNII DIN DIASPORA
 
2.1. MITROPOLIA ORTODOXă ROMâNă A EUROPEI OCCIDENTALE şi MERIDIONALE
 
2.1.a. Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, cu sediul la Limours, Franța, este păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif Pop, ajutat de Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Marc Nemţeanul și Preasfinţitul Părinte Episcop – vicar Nectarie de Bretania are în componenţă: 15 protopopiate, 219 parohii, din care 159 de parohii, 14 filii, 44 misiuni și 1 parohie în fromare, 5 mănăstiri de călugări, 8 mănăstiri de călugărițe, 4 schituri de călugări, 3 schituri de călugărițe și 2 paraclise mitropolitane, deservite de un număr de 268 clerici, 215 preoți și 53 diaconi, 22 călugări, 33 călugărițe, 7 rasofori şi 12 rasofore.
 
2.1.b. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu reședința la Roma, Italia, care are în jurisdicție şi pe românii ortodocși din Republica Malta şi Republica San Marino, este păstorită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, ajutat de către Preasfințitul Părinte Arhiereu vicar Atanasie de Bogdania. Eparhiaeste organizată în 26 de protopopiate, 465 de parohii, din care 287 de parohii, 137 de filii, 6 mănăstiri de călugări, 2 mănăstiri de călugărițe, 1 schit de călugări, 1 schit de călugărițe, 1 așezământ monahal (metoc), 5 paraclise episcopale, 2 centre pastorale și o misiune pentru românii basarabeni și bucovineni din Bucovina de Nord (Sfântul Ierarh Nicolae), deservite de 332 clerici, 306 preoți și 26 diaconi, 11 călugări, 5 călugărițe, 5 rasofore, 2 frați de mănăstire.
 
2.1.c. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, cu reședința la Madrid, Spania, este păstorită de Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Lauran, ajutat de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-vicar Teofil de Iberia. Eparhia are în componenţă: 13 protopopiate, 152 de parohii, din care 142 parohii, 10 filii, 3 mănăstiri de călugări, 2 mănăstiri de călugărițe, în care îşi desfăşoară activitatea un număr de 168 clerici, 158 preoți, 10 diaconi, 20 călugări, 4 călugărițe, 3 rasofori, 3 rasofore, 4 fraţi şi 5 surori.
 
2.1.d.-e. În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 29 februarie 2024, s-a hotărât înfiinţarea a două noi eparhii:
  1. Episcopia Ortodoxă Română a Marii Britanii, cu sediul la Londra. În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 11 - 12 iulie 2024, s-a hotărât ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii cu titulatura de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
  2. Episcopia Ortodoxă Română a Irlandei şi Islandei, cu sediul la Dublin.
 
2.2. MITROPOLIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A GERMANIEI, EUROPEI CENTRALE ŞI DE NORD
 
2.2.a. Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, cu reşedinţa la Nürnberg, Germania, este păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, ajutat de Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Sofian Braşoveanul. Eparhia areîn componenţă: 1 vicariat (Austria) și 12 protopopiate, cu 226 de parohii, din care 182 parohii, 29 filii şi 2 mănăstiri de călugărițe, deservite de 245 clerici, 212 preoți, 33 diaconi, 11 călugări, 5 călugărițe și 1 rasoforă.
 
2.2.b. Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm, Suedia, este păstorită de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi şi are în componenţă: 3 protopopiate, 75 de parohii, din care 50 parohii, 25 filii, 3 mănăstiri de călugărițe, în Suedia, Danemarca şi Norvegia, deservite de un număr de 54 clerici, 50 preoți, 4 diaconi, 5 călugărițe și 4 surori.
 
2.3. MITROPOLIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A CELOR DOUĂ AMERICI
 
2.3.a. Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii, cu sediul la Chicago, S.U.A., este păstorită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae Condrea şi are în componenţă: 3 protopopiate, 41 de parohii, între care 5 misiuni (în Venezuela, Argentina, Columbia, Ecuador şi Mexic), 2 mănăstiri de călugări, deservite de un număr de 60 clerici, 54 preoți, 4 diaconi, 6 călugări.
 
2.3.b. Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, cu sediul la St. Hubert/Montreal, QC, Canada, este păstorită de Preasfințitul Părinte Episcop Ioan Casian Tunaru și are în componenţă: 3 protopopiate, 37 parohii, 1 mănăstire de călugări, 1 mănăstire de călugărițe, deservite de 41 de clerici, 37 de preoți și 4 diaconi.
 
2.4.Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande, cu sediul la Melbourne, Australia, este păstorită de Preasfinţitul Părinte Episcop Mihail Filimon şi are în componenţă: 2 protopopiate, în Protopopiatul Australiei sunt 14 parohii, 1 mănăstire şi 2 parohii în formare, în Protopopiatul Noii Zeelande sunt 5 parohii şi 2 parohii în formare, deservite de 19 clerici, 18 preoţi şi 1 diacon.
 
III. REPREZENTANŢE ŞI COMUNITĂŢI ALE PATRIARHIEI ROMÂNE ÎN STRĂINĂTATE, AFLATE ÎN JURISDICŢIA DIRECTĂ A PATRIARHIEI ROMÂNE
 
3.1. Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte (Aşezământul Românesc de la Ierusalim; Aşezământul Românesc de la Iordan; Aşezământul Românesc de la Ierihon cu Centrul de Studii şi Pelerinaje „Sfântul Cuvios Ioan Iacob”)
 
În cadrul Aşezămintelor Ortodoxe Româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon își desfășoară activitatea, sub îndrumarea preacuviosului părinte arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, 4 clerici, 3 monahii, 2 surori de mănăstire, 1 colaboratoare creştină locală și 1 administrator.
 
3.2. Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile Europene are sediul la Bruxelles, Belgia, și este condusă de preacucernicul pr. prof. univ. dr. Sorin Şelaru, consilier patriarhal.
 
3.3. Comunitatea Ortodoxă Română din Sofia, Bulgaria este păstorită de preacucernicul pr. Neluţu Oprea.
 
3.4. Comunitatea Ortodoxă Română din Turciaeste păstorită de preacucernicul pr. dr. Sergiu-Marcel Vlad.
 
3.5. Comunitatea Ortodoxă Română din Africa de Sud este păstorită preacucernicul pr. dr. Răzvan-Vasile Tatu.
 
3.6. Comunitatea Ortodoxă Română din Cipru este păstorită de preacucernicul pr. dr. Petre Matei, pensionat la limită de vârstă începând cu data de 8 august 2023.
 
3.7. Reprezentanţa Patriarhiei Române de la Tokyo şi Comunitatea Ortodoxă Română din Osaka-Nagoya, Japonia sunt păstorite de preacucernicul pr. dr. Daniel Corîu.
 
3.8. Comunitatea Ortodoxă Română din Siria este păstorită de preacucernicul pr. Gheorghe Costea, în calitate de preot misionar.
 
3.9. Comunitatea Ortodoxă Română din Croația (Zagreb) este păstorită depreacucernicul pr. Nicolae Ceruță, în calitate de preot misionar.
 
3.10. Parohia Ortodoxă Română Slovenia (Ljublijana) păstorită de preacucernicul pr. Pavel Goreanu, în calitate de preot misionar.
 
3.11. Parohia Ortodoxă Română din Emiratele Arabe Unite (Dubai) păstorită de preacucernicul pr. Alexandru Cristian Trușcan.
 
III. UNITĂȚI ORTODOXE ROMÂNE DIN STRĂINĂTATE CARE PĂSTREAZĂ LEGĂTURI SPIRITUALE ȘI CULTURALE CU PATRIARAHIA ROMÂNĂ
 
4.1. Aşezămintele Româneşti din Sfântul Munte Athos.
În prezent, obștea monahală a Schitului Prodromu cuprinde: 2 ieroschimonahi, 5 ieromonahi, 1 ierodiacon, 5 schimonahi, 11 monahi și 11 frați, fiind condusă de preacuviosul părinte arhimandrit Atanasie Floroiu.
 
De asemenea, la Sfântul Munte Athos există mai multe chilii și schituri locuite de monahi români, care aparțin de Mănăstirile Sfântul Pavel, Vatoped şi altele.
 
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod