documente > Comunicate > Aniversarea Patriarhului României. Astăzi a împlinit 65 de ani

Aniversarea Patriarhului României. Astăzi a împlinit 65 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit vineri, 22 iulie 2016, 65 de ani.

 

Cu acest prilej, la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te-Deum, în prezența Preafericirii Sale și a numeroși ierarhi, preoți și credincioși.

 

Cuvântul de felicitare din partea ierarhilor Sfântului Sinod a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Înaltpreasfinţia Sa a rememorat principalele realizări din activitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, referindu-se în mod special la Centrul de Presă BASILICA și la Catedrala Mântuirii Neamului.

 

Totodată ierarhul a vorbit despre importanța slujirii Părintelui Patriarh Daniel pentru mântuirea credincioșilor și binele Bisericii:

 

Trebuie să spunem că cei care slujesc Biserica sunt aleşi de Dumnezeu. Ales aţi fost Preafericirea Voastră, aşa cum spune Sfânta Scriptură „din pântecele mamei”, şi această alegere s-a dovedit pe tot parcursul vieţii. Urmând în satul natal Dobreşti şcoala primară, apoi continuând cu gimnaziul, liceul, Facultate de Teologie la Sibiu, Doctoratul la Bucureşti şi la Bossey, iată de fiecare dată aţi fost primul pentru că aţi fost ales de Dumnezeu şi înzestrat cu multe daruri. Dar nu numai daruri aţi avut de la Dumnezeu, ci un suflet puternic, o voinţă atât de tenace pentru că darurile fără lucrarea persoanei nu aduc roade. De aceea, aţi rodit în permanenţă la toate vârstele şi la fiecare vârstă aţi urcat câte o treaptă. Această treaptă în care vă aflaţi, de Dumnezeu hărăzită, nu este întâmplătoare, ci într-un mod providenţial v-a fost hărăzită de Dumnezeu, a spus Înaltpreasfinţia Sa, potrivit Radio Trinitas.

 

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite de-a lungul timpului.

 

Este zi de binecuvântare pentru noi şi de aceea am venit împreună cu mai mulţi ierarhi, preoţi şi diaconi ca să aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru dăruirile pe care El ni le-a făcut ca să desfăşurăm viaţa spre slava lui Dumnezeu şi spre binele Bisericii Sale. Numărul anilor este important, dar mai ales este importantă intensitatea cu care trăim timpul. Au fost ierarhi, precum Sfântul Vasile cel Mare, care în 9 ani au lucrat cât alţi slujitori în 50 sau 60. Darurile sunt împărţite şi, ca atare, responsabilitatea este diferită potrivit darurilor pe care noi le primim de la Dumnezeu. „Cel căruia i s-a data mult i se cere mult”, spune Mântuitorul Iisus Hristos, „iar cel căruia i s-a încredinţat mult i se cere şi mai mult”. Ce înseamnă aceasta? „Celui căruia i s-a dat mult i se cere mult” înseamnă că celor care au daruri, talente obţinute prin naştere şi prin Botez, adică tuturor creştinilor li se cere mult, iar „celor care li s-a încredinţat mult li se cere şi mai mult”. Ce li s-a încredinţat? Li s-a încredinţat grija pentru viaţa şi mântuirea altora, a spus Preafericirea Sa.

 

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, i-a oferit Patriarhului României, din partea Permanenței Consiliului Național Bisericesc, un epitrahil și un omofor cu icoanele celor doi sfinți ocrotitori ai Preafericirii Sale: Sfinții Proroci Ilie și Daniel. Daruri și flori au fost oferite și din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a obștii Mănăstirii Techirghiol și a credinicioșilor prezenți.

 

O rugăciune de mulțumire la aniversarea zilei de naștere a Patriarhului României a fost rostită și în timpul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală.

 

Sărbătoarea oficială a Preafericirii Sale este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe. Române.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod