documente > Comunicate > ASUR dezinformează și intimidează directorii școlilor publice

ASUR dezinformează și intimidează directorii școlilor publice

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:
Patriarhia Română solicită Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să intervină pentru respectarea legislației în vigoare, referitoare la predarea religiei în școlile publice, în urma demersurilor neconstituționale și ilegale întreprinse în mai multe școli din țară de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) în prima jumătate a lunii septembrie 2012.
Astfel, în ziua de 10 septembrie 2012 președintele ASUR, domnul Atila Nyerges a trimis o scrisoare către directorii mai multor unități de învățământ din țară, al cărei conținut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat și tendențios, fără legătură cu predarea religiei în școală, cu scopul vădit de a dezinforma și de a intimida. În finalul scrisorii directorii de școală sunt amenințați cu dosare penale pentru abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, dacă nu fac înscrierea elevilor la orele de religie, fără un acord explicit din partea părintelui și/sau elevului.
Prevederile constituționale și legale care reglementează statutul orei de religie în învățământul public, „uitate” constant de ASUR în demersurile sale permanente de manipulare a opiniei publice, sunt următoarele:
1. Constituția României: „Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult. În școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege” (art. 32, alin. 7).
2. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor: „În învățământul de stat și particular, predarea religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute” (art. 32, alin. 1).
3. Legea educației naționale nr. 1/2011: Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi și abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și cultele religioase recunoscute oficial de stat.” (art. 18, alin. 1-3). Prin urmare, școala nu este obligată să ceară acordul părinților pentru participarea copiilor la ora de religie.
Deoarece în mai multe școli din România reprezentanții ASUR încearcă prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie și intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Română solicită Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să intervină pentru respectarea statutului disciplinei și al profesorului de religie, conform legii.
De asemenea, Patriarhia Română îndeamnă profesorii de religie să se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci când le sunt încălcate demnitatea și statutul de profesori, garantate de Constituția României și de legislația în vigoare.
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod