Biserica Sfântul Elefterie – Paraclis Patriarhal din cadrul Protopopiatului Sector V Capitală şi-a serbat miercuri, 15 decembrie 2015, ocrotitorul, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie. În această zi de sărbătoare, în mijlocul credincioşilor parohiei bucureştene s-a aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat slujba de resfinţire a picturii lăcaşului de cult, a sfinţit noile clopote ale bisericii şi a binecuvântat noul centru cultural-pastoral aflat la demisolul lăcaşului de cult situat în apropierea Operei Naţionale din Bucureşti. Alături de Preafericirea Sa a slujit şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a oficiat în această dimineaţă şi Slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Pictura bisericească ne cheamă să căutăm frumuseţea cea netrecătoare a Împărăţiei Cerurilor
În cuvântul adresat sutelor de credincioși prezenți la slujbă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre însemnătatea picturii unei biserici.
„Pictura aceasta ne cheamă să mărturisim dreapta credinţă, ne cheamă să ne rugăm mai mult. Atunci când biserica este pictată nu ne simţim niciodată singuri pentru că ne rugăm împreună cu sfinţii. Pictura ne cheamă să îi avem ca învăţători ai noştri pe Sfinţii Părinţi şi rugători pentru noi; ne cheamă să căutăm frumuseţea cea netrecătoare a Împărăţiei Cerurilor. Iată rostul picturii în Biserica Ortodoxă” , a spus Preafericirea Sa potrivit Radio TRINITAS.
Clopotul este glasul lui Dumnezeu care ne cheamă la rugăciune
În cuvântul Său, Patriarhul României a mai vorbit şi despre semnificaţia clopotelor bisericeşti.
„Clopotele cheamă pe cei vii la rugăciune, plâng pe cei morţi şi risipesc norii. Din toate aceste slujiri sau funcţiuni binefăcătoare ale clopotului reţinem în primul rând faptul că este glasul lui Dumnezeu care ne cheamă la rugăciune”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.
După cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a oferit Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru clerici Părintelui paroh Valer Ulican; Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie preoților coslujitori: Nicu Moldoveanu, Mihai Florin-Dragomir și Vasile Pop; Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni Dl. Valeriu Stoica; Ordinul Maria Brâncoveanu Dnei. Nicoleta Enescu; precum și diplome și distincții de vrednicie celorlalte persoane care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor de la această biserică.
***
Printre puţinele biserici din ţară închinate Sfântului Elefterie se află şi lăcaşul de cult din Bucureşti (Cotroceni - Piaţa Operei), una dintre cele mai frumoase biserici din Capitală. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în data de 29 iunie 1935. În timpul Primului Război Mondial lucrările de construcţie au fost sistate, astfel că biserica a fost târnosită abia în iunie 1971.