27 de elevi timişoreni au fost binecuvântaţi miercuri, 20 aprilie 2016, de Patriarhul României.
Elevii de la Şcoala Gimnazială Sfântul Antim Ivireanul din Timişoara au fost primiţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în salonul Teoctist Patriarhul din cadrul Reşedinţei Patriarhale. Aici, copiii au intonat troparul Sfântului Antim Ivireanul și Axionul Cuvine-se cu adevărat. Grupul se află în această perioadă într-un pelerinaj în Capitală.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat pentru pelerinajul în care au pornit, pe urmele Sfântului Antim, și le-a vorbit despre personalitatea marelui ierarh.
„Noi ne bucurăm că acest grup de elevi frumoşi, harnici şi drăgălaşi au devenit pelerini pe urmele Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Este surprinzător să auzim faptul că în Timişoara o şcoală ortodoxă are ca patron un sfânt ierarh care este cunoscut mai mult în Ţara Românească. Aceasta arată că ortodoxia îşi cinsteşte sfinţii rugători în Ceruri indiferent de originea lor etnică şi indiferent de ţara în care ei au ostenit. Sfântul Antim Ivireanul sau Georgianul a fost un străin, dar atât de mult a iubit poporul român şi atât de mult s-a identificat cu viaţa Bisericii Ortodoxe Române încât a devenit un apărător al Mitropoliei Ţării Româneşti. Atitudinea lui de apărare a ortodoxiei româneşti în timpul stăpânirii otomane a fost şi cauza morţii sale martirice. Sfântul a fost un mare mărturisitor”, a spus Preafericirea Sa.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit micilor pelerini lucrarea Floarea Darurilor a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, adaptată pentru copii într-o apariție recentă la Editura Basilica a Patriarhiei Române. De asemenea, copiii au primit şi ultimul număr din Chemarea Credinței, revista pentru copii și familie a Patriarhiei Române.
Micuții s-au arătat impresionați de întâlnirea cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Redăm în în cele ce urmează fragmente din mărturiile copiilor:
„Mi se pare foarte important faptul că m-am întâlnit cu Patriarhul. Mi s-a părut foarte blând, înţelegător şi se vede că ştie multe”.
„Mie mi s-a părut foarte frumos. Mi-a plăcut expoziţia şi mi-a plăcut de Patriarh. Şi acum îmi rămân în minte cuvintele lui. Îmi place cartea, m-am uitat prin ea şi este foarte frumoasă. Aş vrea să mai vin”.
„Foarte emoţionant (n. red.: a fost momentul întâlnirii cu Patriarhul României). Am avut multe emoţii când i-am dat florile şi când am stat lângă el şi am cântat. Copiii parcă ajung foarte repede la sufletul lui”.
În Reşedinţa Patriarhală copiii au putut vedea expoziția permanentă din Muzeul Patriarhilor și s-au închinat în Paraclisul istoric cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Elevii se află de luni într-un pelerinaj care a inclus până acum vizitarea mai multor mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului și a Mănăstirii Antim din București. La Reședința Patriarhală, aceştia au fost însoțiți de patru cadre didactice și de Părintele Timotei Anișorac, consilier la Sectorul Patrimoniu și Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Părintele Timotei Anișorac a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru primire, dar şi pentru cuvântul de încurajare şi de binecuvântare.
„Dorim ca Dumnezeu să ne ajute ca acest proiect al nostru care poate este cel mai important din Arhiepiscopia Timişoarei, Şcoala Sfântul Antim Ivireanul şi grădiniţa Troiţa să crească şi la finalul studiilor aceşti copii să fie buni creştini ortodocşi şi adevăraţi oameni ai ţării noastre”, a spus Pr. consilier.
Școala Ortodoxă Sfântul Antim Ivireanul este un proiect al Asociației Prologos în parteneriat cu eparhia timișoreană. Instituţia de învăţământ funcționează din anul 2009 și are în prezent 140 de elevi, a spus învățătoarea Mariana Mera.
„Educaţia în şcoala noastră porneşte de la respectarea valorilor creştin-ortodoxe. Există multe activităţi şi proiecte extraşcolare, există revista şcolii din care au apărut deja mai multe numere la care scriu copiii, părinţii şi profesorii”.
***
Şcoala Ortodoxă Sf. Antim Ivireanul este un proiect al Asociaţiei Prologos în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei şi funcţionează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Programele de studiu sunt în conformitate cu programa oficială a Ministerului Educației Naționale.
„Misiunea noastră este să creștem generații viitoare de tineri cu o educație temeinică, fundamentată pe valori creștin ortodoxe, puternici și dornici să înfăptuiască binele în propria familie, la locul de muncă și în comunitate”, se meţionează pe site-ul instituţiei de învăţământ.
Valorificarea aptitudinilor și talentelor fiecărui copil ca personalitate unică, prin calitatea actului educativ; dezvoltarea competențelor și a capacităților de învățare, într-o atmosferă de încredere și armonie; pregătirea copiilor în lumina valorilor creștin ortodoxe; dezvoltarea parteneriatului școală-familie-biserică-comunitate sunt câteva din obiectivele şcolii timişorene.