galerie-foto-2015 > August > Biserica veche a Mănăstirii Sinaia a fost resfinţită (15 august 2015)

Biserica veche a Mănăstirii Sinaia a fost resfinţită (15 august 2015)

 

La 320 de anii de la zidirea ei de către spătarul Mihail Cantacuzino, Biserica veche a Mănăstirii Sinaia a fost resfinţită astăzi, 15 august 2015, în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În ultima vreme, lăcaşul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare şi consolidare, în acelaşi timp fiind restaurată şi pictura bisericii.

 

Patriarhul României a oficiat slujba de târnosire

 

Slujba de târnosire a istoricului lăcaş de închinare a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de Preafericirea Sa a slujit şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Slujba de resfinţire a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii oficiată de către Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

 

Maica Domnului este Biserica cea vie

 

În cuvântul său, Patriarhul României a evidenţiat faptul că Fecioara Maria este modelul de viețuire pentru fiecare creștin.

 

„Maica Domnului este Biserica cea vie care poartă în ea pe Hristos şi apoi prin naştere şi creştere Îl arată lumii zicând cea mai scurtă predică a ei la nunta din Cana Galileii: Faceţi tot ceea ce vă spune El. Ea nu are o altă predică, nu are o altă Evanghelie, nu are o altă învăţătură decât învăţătura Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul ei, Mântuitorul lumii. De aceea, Maica Domnului este numită în cântările noastre biserică sfinţită, ea este umanitatea hristoforă, purtătoare de Hristos, şi de aceea devine modelul şi icoana vieţuirii fiecărui creştin. Maicii Domnului i s-au consacrat nouă sărbători din anul bisericesc dintre care unele sunt înscrise cu litere roşii în calendar. Maica Domnului reprezintă Biserica şi în taina adormirii ei, ea reprezintă Biserica lui Hristos ca fiind cea care ne mută din viaţa pământească la viaţa cerească. De aceea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost plasată în ultima lună a anului bisericesc, în luna august, care simbolizează lucrurile din urmă de la sfârşitul lumii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, potrivit Radio TRINITAS.

 

Motivele pentru care Spătarul Mihail Cantacuzino a construit biserica veche a Mănăstirii Sinaia

 

Totodată, în cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Spătarul Mihail Cantacuzino a ridicat această biserică în semn de recunoştinţă pentru că anumiţi monahii l-au ajutat să îşi salveze viaţa şi ca amintire a vizitei pe care a efectuat-o în Ţara Sfântă.

 

„Această biserică are o istorie deosebită, ea este ctitoria spătarului Mihail Cantacuzino care în 1681 a făcut o vizită împreună cu mama sa Elena şi sora sa Stanca în Ţara Sfântă. Ei au ajuns şi la biserica Sfânta Ecaterina din Sinai şi când s-au întors acasă a avut dorinţa de a construi o biserică închinată Maicii Domnului. Această biserică a fost construită aici între anii 1690 – 1695, dar nu numai pentru că el, spătarul Mihail Cantacuzino împreună cu mama şi cu sora sa au vizitat Ţara Sfântă şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai, ci şi pentru că unii monahi din Munţii Bucegi i-au salvat viaţa când asasini plătiţi de domnitorul Gheorghe Duca trebuiau să-l ucidă ca să nu mai fie concurent la domnie. El a auzit că într-o noapte cineva a auzit îngeri intonând cântări adresate Maicii Domnului. Vestea s-a dus la Mitropolitul Ţării Româneşti şi acela l-a îndemnat pe Mihail Cantacuzino să construiască o biserică nu departe de schitul Sfântul Nicolae unde s-au auzit aceste cântări îngereşti adresate Maicii Domnului. Deci, ca semn de recunoştinţă pentru că monahii l-au ajutat să îşi salveze viaţa şi ca amintire a vizitei în Ţara Sfântă a fost construită această Biserică”, a mărturisit Patriarhul României.

 

Credincioşii prezenţi la sfintele slujbe au putut aduce cinstire moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul aduse în pelerinaj de la Mănăstirea Căldăruşani.

 

***

 

Lucrările de restaurare a picturii interioare, de restaurare şi consolidare a exteriorului bisericii au început în anul 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul. Pictura din interior a fost restaurată cu ajutorul restauratorului Ioan Chiriac, iar coloanele pridvorului au fost extrase şi consolidate într-un laborator la Alba Iulia. În paralel cu lucrările executate la sfântul locaş, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost efectuate lucrări importante şi la corpul de vest al cetăţii, situat în faţa bisericii.

 

Mănăstirea Sinaia, aşezată la poalele masivului Bucegi, a fost construită între anii 1690 şi 1695, de către spătarul Mihail Cantacuzino.

 

Foto: Ziarul Lumina

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod