documente > Documente principale > Centrul de presă BASILICA – sprijin mediatic în misiunea parohiei şi a mănăstirii azi

Centrul de presă BASILICA – sprijin mediatic în misiunea parohiei şi a mănăstirii azi

 

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL la sărbătorirea hramului Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, Sărbătoarea Sfintei Treimi, 1 iunie 2015:

 

În a doua zi a sărbătorii Rusaliilor, numită în calendar sărbătoarea Sfintei Treimi, avem prilej de bucurie sfântă şi recunoştinţă faţă de lucrarea Preasfintei Treimi în viaţa Bisericii prin revărsarea razelor binefăcătoare ale harului Duhului Sfânt, care ne arată că Preasfânta Treime este pentru noi, creştinii ortodocşi, izvor de iubire sfântă şi model de comuniune, coresponsabilitate şi cooperare în Biserică.

 

CPB 2015mpÎn 2015, Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, cuvântul inspirat al acestui mare dascăl şi ierarh-păstor al Bisericii ne ajută să înţelegem mai bine lucrarea şi sălăşluirea Preasfintei Treimi în noi. În aceste sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Cel ce are Duhul nu numai că se numeşte al lui Hristos, dar chiar are pe Hristos în el, fiindcă nu se poate ca Duhul să fie de faţă şi Hristos să nu fie. Unde este un Ipostas al Treimii, acolo este de faţă Treimea întreagă, fiindcă Treimea este nedespărţită în Sine şi unită în mod desăvârşit”.[1]

 

Datorită bogăţiei de sensuri şi semnificaţii teologice şi duhovniceşti ale învăţăturii despre Preasfânta Treime, cuprinse în slujbele Bisericii Ortodoxe, multe biserici parohiale şi mănăstireşti din Bucureşti şi împrejurimi, dar şi întreaga ţară, au ca hram această sărbătoare a Sfintei Treimi, incluzând aici şi Mănăstirea Samurcăşeşti, binecunoscuta vatră monahală din apropierea Bucureştilor (comuna Ciorogârla), ctitorită la începutul secolului al XIX-lea de vornicul Constantin Samurcaş.

 

Centrul de presă BASILICA, înfiinţat în urmă cu aproape opt ani (2007), la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Catedralei patriarhale şi al Bucureştilor, întâmpină cu deosebită bucurie sărbătoarea Sfintei Treimi, în special prin cele două componente ale sale, radio TRINITAS şi televiziunea TRINITAS, numele acestora referindu-se direct la Sfânta Treime.

 

Dacă denumirea de Basilica, însemnând în limba latină creştină o biserică mare, subliniază rolul misionar mediatic al Centrului de presă al Patriarhiei Române în susţinerea lucrării pastorale, misionare, educaţionale şi culturale a Bisericii în societate, numele de Trinitas se referă la Sfânta Treime, Comuniune de iubire divină eternă şi model desăvârşit de comuniune în viaţa Bisericii (cf. Ioan 17, 21-22).

 

De aceea, sărbătoarea Preasfintei Treimi este un ales popas duhovnicesc pentru instituţiile media ale Patriarhiei Române, care prin activitatea lor contribuie la promovarea credinţei şi spiritualităţii creştine ortodoxe în societatea românească, la stabilirea unor punţi de comunicare şi comuniune între generaţii, precum şi între românii din ţară şi străinătate, mai ales în această vreme a globalizării şi a secularizării accentuate.

 

Deşi se află în căutare de noi surse de susţinere financiară în contextul crizei economice prelungite, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române reuşeşte totuşi să elaboreze formule editoriale noi şi valoroase, aducând lumină, pace, bucurie, echilibru şi speranţă în sufletele ascultătorilor, telespectatorilor şi cititorilor, într-o societate marcată de schimbare rapidă şi viitor incert. Prin transmiterea zilnică a Sfintei Liturghii şi a slujbei Vecerniei, prin prezentarea actualităţii bisericeşti din ce în ce mai bogată şi diversă, prin realizarea de emisiuni şi scrierea unor materiale de presă cu conţinut duhovnicesc, educaţional şi social pentru românii din ţară şi străinătate, Centrul de Presă BASILICA promovează credinţa şi cultura creştină în societate.

 

Dintre împlinirile din ultimul an menţionăm:

 

- Radio TRINITAS a implementat proiectul Românii de lângă români derulat de timp de opt luni în comunităţi ortodoxe române din Franţa, Germania, Belgia, Italia şi Spania cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni;

 

- TRINITAS TV  a continuat strategia de introducere a unor noi emisiuni în grila de programe. De remarcat este demersul editorial al transmiterii în direct în Sâmbătă Mare (11 aprilie 2015) evenimentul venirii Luminii Sfinte la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, o premieră pentru televiziunile din România;

 

- Publicaţiile LUMINA au continuat să promoveze activităţile bisericeşti din toate eparhiile Patriarhiei Române şi să cultive legăturile dintre cultură, spiritualitate şi filantropie în societatea de astăzi. Ziarul Lumina în cooperarea misionară cu alte sectoare ale Administraţiei Patriarhale a publicat noi suplimente: „Lumina literară şi artistică”, „Lumina Educaţiei”, „Lumina Cărţilor”. În colecţia „Media Christiana” - Seria Lumina au fost publicate noi volume, cu articole din cotidian şi din săptămânalul „Lumina de Duminică”, iar publicaţia „Vestitorul Ortodoxiei”, la un sfert de veac de activitate, a concentrat întreaga sa lucrare publicistică într-o arhivă digitalizată;

 

- Agenţia de presă BASILICA  a realizat noul site basilica.ro cu o grafică mai atractivă. Odată cu implementarea noului site acesta a devenit mult mai vizibil în motorul de căutare Google, fiind mult mai ușor de accesat de utilizatori. Până în momentul de faţă pe site-ul Agenţiei de Ştiri BASILICA se găsesc peste 70.000 de ştiri/documente/informaţii care reflectă dinamismul şi bogăţia vieţii bisericeşti;

 

- Biroul de presă şi relaţii publice a continuat să informeze opinia publică asupra activităţii şi punctelor de vedere oficiale ale Patriarhiei Române în chestiuni aflate în dezbatere publică. O atenţie specială a fost acordată susţinerii în media laică a campaniei pentru menţinerea orei de religie în învăţământul public.

 

La ceas de sărbătoare, mulţumim tuturor celor care sprijină financiar activitatea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, şi anume parohiile şi protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi eparhiile din ţară şi străinătate, precum şi altor instituţii şi persoane care apreciază importanţa acestei activităţi misionar-mediatice a Patriarhiei Române în societate.

 

Felicităm pe toţi ostenitorii Centrului de Presă BASILICA pentru bogata lor activitate şi ne rugăm Preasfintei Treimi să-i binecuvinteze pe toţi cu har îmbelşugat, pentru a transmite lumina credinţei în sufletele oamenilor, spre slava lui Dumnezeu şi binele poporului român dreptcredincios. 

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

[1] Omilii la epistolele pauline, 1 Omilii la Epistola către Romani, omilia XIII, Editura Christiana, Bucureşti, 2005, p. 247.

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod