documente > Comunicate > Coliturghisire patriarhală în Duminica Cincizecimii la Catedrala Sfântul Mina din Heraklion

Coliturghisire patriarhală în Duminica Cincizecimii la Catedrala Sfântul Mina din Heraklion

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe prezenți în Creta au coliturghisit astăzi dimineață, 19 iunie 2016, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion, Creta, în semn de unitate și comuniune.

 

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Au concelebrat:

  • Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei;
  • Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului;
  • Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei;
  • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României;
  • Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului;
  • Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade;
  • Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii;
  • Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albaniei;
  • Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Ținuturilor Cehe și Slovaciei.

Pe lângă reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Autocefale, la Sfânta Liturghie a asistat și Excelența Sa Prokopis Pavlopoulos, Președintele Republicii Elene, alături de alți reprezentanți ai autorităților de stat și locale.

Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Bartolomeu a adresat uncuvântîn care a subliniat importanța unității Bisericii lui Hristos. „Misiunea Bisericii Ortodoxe este de a împlini iconomia lui Dumnezeu, de a uni cele pământești cu cele cerești”, a spus Patriarhul Ecumenic.

Sanctitatea Sa a continuat spunând că „Biserica noastră Ortodoxă are darul și binecuvântarea de a deține tezaurul adevărului și să păstreze intact darul Preasfântului Duh, care a umplut lumea (Înțelepciunea lui Solomon 1, 7)”.

Indiferent de părerile noastre diferite, noi, creștinii ortodocși, trebuie să evidențiem faptul că singura cale în această lume este unitatea. Desigur, această cale necesită o jertfă vie, multă muncă, și este dobândită după multă nevoință. Este cert că acest Sinod al nostru va contribui în această direcție, creând un climat de încredere reciprocă și înțelegere prin întrunirea noastră în Duhul Sfânt și printr-un dialog edificator și sincer”, a afirmat Patriarhul Bartolomeu.

De asemenea, Sanctitatea Sa a subliniat faptul că misiunea Bisericii Ortodoxe este unitatea acesteia și a credincioșilor ei.

Totodată, Patriarhul Ecumenic a afirmat că „doar în unitate și trăind Ortodoxia ca o experiență de credință și viață este posibil să călătorim prin istoria dramatică a lumii contemporane și să oferim o mărturie mântuitoare celor de aproape și celor de departe”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a rostit în limba română una dintre cele șapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt.

La ora 14.00, Președintele Republicii Elene a oferit o masă oficială în cinstea Întâistătătorilor, la Grădina Simțurilor (Κήπος Αισθήσεων) din cartierul Malades, Iraklion.

Slujba a fost transmisă în direct prin livestreaming la adresa:https://www.holycouncil.org/live

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod