galerie-foto-2015 > Decembrie > Concertul de colinde al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (15 decembrie 2015)

Concertul de colinde al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (15 decembrie 2015)

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat marţi seară, 15 decembrie 2015, la concertul tradiţional de colinde al studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din BucureştiLa eveniment a participat şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de care s-au aflat cadre didactice ale facultăţii, distinşi invitaţi şi numeroşi tineri iubitori ai colindelor tradiţionale româneşti.

Concertul s-a desfăşurat în Amfiteatrul Dumitru Stăniloae din instituţia de învăţământ. Tinerii teologi ortodocşi, sub îndrumarea profesorilor lor de muzică bisericească, au pregătit un program de colinde. În cadrul concertului de colinde au fost recitate şi poezii religioase de către actorul Tomi Cristin, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi actor la Teatrul Naţional din Capitală.

În cuvântul de învăţătură rostit celor prezenţi, Patriarhul României i-a îndemnat pe studenţi să rămână constanţi în mărturisirea credinţei.

„Apreciem şi aceste frumoase poezii şi cântări care au fost prezentate cred că în premieră în seara aceasta. Această muzică veche, dincolo de melosul ei melancolic, este foarte odihnitoare, răscolitoare şi odihnitoare. Colindele au deodată un aspect istoric, dar şi un suflu profetic, o înaintare către bucuria cerească eternă. Avem o bucurie mare că se continuă tradiţia. În timpul comunismului un concert de colinde avea o valoare şi mai mare pentru că erau rare aceste concerte şi cu foarte multă dificultate se mai găsea un loc, dar era totuşi timpul mărturisirii credinţei într-o formă muzicală, dar foarte reală. Deci, este foarte frumoasă această continuitate indiferent că ne aflăm în stare de persecuţie sau stare de libertate trebuie să fim constanţi în mărturisirea credinţei şi în dragostea faţă de Hristos, faţă de Biserică şi faţă de neamul nostru, de poporul creştin ortodox”, a spus Preafericirea Sa.

În programul concertului au fost cuprinse, printre altele, creații ale compozitorilor Gheorghe Cucu, Nicolae Lungu, Vasile Popovici sau I. D. Chirescu. Au dirijat Pr. Stelian Ionașcu, Pr. Zaharia Matei, Pr. Nicolae Giolu, Pr. Alexandru Dumitrescu.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod