documente > Comunicate > Congres internațional de Teologie la București: „Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale”

Congres internațional de Teologie la București: „Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale”

Congresul Internaţional de Teologie „Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale” a debutat duminică, 4 septembrie 2016, la București. Sesiunea festivă a congresului s-a desfășurat în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei. Evenimentul a fost prezidat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Moderatorul întâlnirii a fost Preasfințitul Părinte Varlaam, Episcop Vicar Patriarhal.

 

Evenimentul a fost deschis de Patriarhul României care a adresat mesajul:Educația religioasă – formarea tinerilor pentru viață.

Congresul constituie un prilej pentru: împărtășirea experienței participanților în ceea ce privește educația religioasă a tinerilor în context internațional; cunoașterea proiectelor educaționale desfășurate în cadrul Bisericilor Ortodoxe surori; identificarea provocărilor actuale și a perspectivelor educaționale, pentru găsirea unor soluții, în vederea îmbunătățirii mijloacelor de informare și de formare a tinerilor pentru o educație integrativă; conștientizarea importanței și a necesității unei misiuni specifice a Bisericii Ortodoxe, pentru formarea duhovnicească a tinerei generații; dezvoltarea unor proiecte educaționale comune la nivel național și internațional; valorificarea cooperării dintre Familie, Biserică și Școală pentru educația religioasă a tinerilor, a spus Patriarhul României.

 

În continuare au susținut prelegeri:

  • Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice
  • Acad. Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române;
  • D-lVictor Opaschi, secretar de stat – secretariatul de Stat pentru Culte;
  • Prof univ. dr. Romiţă Iucu, rector interimar universitatea din Bucureşti;

La final, pr. Florin Marica, Consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a prezentat documentul final de la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea.

Toți participanții la atelierele de lucru au fost încântați de formatul acestora, de temele propuse și de modalitatea de lucru. Majoritatea au declarat că și-au descoperit abilități noi în cadrul dezbaterilor, că s-au simțit importanți și au avut sentimentul că părerea lor contează. Dorința lor unanimă este ca propunerile lor să fie puse în practică. Redăm gândurile a doi dintre tinerii participanți: „Reflecțiile asupra subtemelor stabilite i-au determinat pe participanți să afirme că ar trebui să se implice mai mult în activitățile pe care Biserica le desfășoară”. „Tineretul ortodox român vrea să fie activ, are idei deosebite pentru înnoirea Ortodoxiei în comunitate și are nevoie de susținere din partea celor care au puterea de a pune în practică aceste idei”, a spus Pr. Consilier Florin Marica.

Congresul „Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale” se va încheia miercuri, 7 septembrie 2016.

 

ZL-PF-Congres-Teologie-2 w2000 h1331 q100

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod