patriarhul > Mesaje > CULTIVAREA COMUNIUNII FRĂȚEȘTI PRIN MUZICA BISERICEASCĂ

CULTIVAREA COMUNIUNII FRĂȚEȘTI PRIN MUZICA BISERICEASCĂ


Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la etapa finală a Concursului Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a VIII-a, Sala Radio, 27 octombrie 2015:

Concursul Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! – ediţia a VIII-a, 2015 este organizat cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 martie – 27 octombrie 2015.

Concursul îşi propune: să contribuie la aprofundarea cunoaşterii lui Dumnezeu şi la cultivarea comuniunii frăţeşti; să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericeşti – deopotrivă a cântării psaltice şi a cântării armonice; să îmbogăţească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din ţară.

Pentru al doilea an consecutiv, prin parteneriatul încheiat între Patriarhia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune, se promovează formații de muzică bisericească valoroase şi se facilitează accesul publicului larg la acest gen de muzică.

Dacă la ediția precedentă, din anul 2014, în cadrul Secțiunii A (Interpretare) a concursului, pe scena Sălii Radio au urcat grupuri de muzică psaltică ale parohiilor din ţară, anul acesta participă coruri ale mănăstirilor din țară, care au interpretat trei cântări monodice din Vecernie, Utrenie și Sfânta Liturghie, potrivit specificului mănăstirii de proveniență. Se evidențiază astfel dimensiunea pastoral-liturgică și cultural-misionară a muzicii bisericești, în contextul proclamării anului 2015, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi.

În tradiţia apostolică şi patristică a Bisericii întâlnim multe chipuri luminoase depăstori duhovniceşti care şi-au dăruit întreaga viaţă misiunii Bisericii. Unul dintre aceștia esteSfântul Ierarh Ioan Gură de Aur (347-407),Arhiepiscopul Constantinopolului,cel mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe. De aceea, anul 2015 a fost declarat în Patriarhia Românăşi An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Acest aspect este reflectat în proba de concurs din cadrul Secțiunii B (Compoziție muzicală). Astfel, fiecare concurent a valorificat cântarea liturgică în duhul tradiţiei creştin-ortodoxe, compunând muzica pentru Heruvic, Ca pe Împăratul și Tatăl nostru, titlul lucrării fiind Cântări la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Coordonata liturgică-misionară a concursului s-a concretizat în răspunsurile date de corurile finaliste la biserici și la mănăstiri din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Spațiul liturgic a devenit astfel locul în care s-au întâlnit în rugăciune, în cântare și în comuniune frățească: clerici, monahi, monahii și mireni.

Mulţumim Societăţii Române de Radiodifuziune pentru ajutorul acordat în organizarea etapei finale a concursului. Apreciem în mod deosebit prezența la această ediție a concursului a Corului de Copii Radio, ca o anticipare a manifestărilor cultural-misionare din anul 2016, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.

Felicităm pe organizatorii acestui eveniment, pe membrii juriului, împreună cu toate corurile de mănăstiri, participante în cele trei etape ale concursului şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs. Mulţumim tuturor celor prezenți la acest concert – concurs, dorindu-vă sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântați ani!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod