patriarhul > Mesaje > CULTIVAREA MUZICII PSALTICE – EXIGENŢĂ MISIONAR-LITURGICĂ A BISERICII

CULTIVAREA MUZICII PSALTICE – EXIGENŢĂ MISIONAR-LITURGICĂ A BISERICII


Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru etapa finală a Concursului Național de Muzică Bisericească„Lăudați pe Domnul!”, ediția a VII-a, 27 octombrie 2014:

 

Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediţia a VII-a, 2014 este organizat cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 iulie – 27 octombrie 2014.

 

Concursul îşi propune: să contribuie la aprofundarea cunoaşterii lui Dumnezeu şi la cultivarea comuniunii frăţeşti; să susţinăinterpretarea autentică a muzicii bisericeşti – deopotrivă a cântării psaltice şi a cântării armonice, prezente în mod echilibrat pe teritoriul ţării noastre; să îmbogăţească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din ţară.

 

Un specific al ediţiei din acest an este parteneriatul încheiat între Patriarhia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune, prin care se promovează formații de muzică bisericească valoroase şi se facilitează accesul publicului larg la acest gen de muzică.

 

De asemenea, pentru prima oară în cadrul concursului au participat grupuri de muzică psaltică ale parohiilor din ţară, urmărindu-se intensificarea misiunii parohiale prin muzica psaltică şi valorificându-se cântarea liturgicăîn duhul tradiţiei creştin-ortodoxe.

 

Concursul are şi o coordonată liturgică-misionară, concretizată în răspunsurile date de corurile finaliste la biserici din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. De fapt, biserica este spaţiul în care muzica bisericească dezvăluie cel mai mult adâncuri de taină ale legăturii Bisericii rugătoare cu Persoanele Sfintei Treimi, cu îngerii şi cu sfinţii. Spațiul liturgic este locul în care Cuvântul lui Dumnezeu revelat este cunoscut nu atât prin reflecţie filosofică intelectuală, cât mai ales prin relaţia doxologică existenţială a omului cu Dumnezeu.

 

Ediţia a VII-a a concursului se înscrie între manifestările dedicate Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni prin proba de concurs din două secţiuni: prima este interpretarea unui chinonic la alegere, dintre cântările „Lăudaţi pe Domnul...; Paharul mântuirii...; Trupul lui Hristos...; Gustaţi şi vedeţi... (Secţiunea A); a doua este realizarea unor compoziţii muzicale cu titlul „Heruvic în Joia Mare” (Secţiunea B). Amintindu-i pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, este important de ştiut că, la îndemnul Sfântului Constantin Brâncoveanu, cu opt luni înaintea muceniciei acestuia, Filotei, fiul lui Aga Jipa, a terminat primul manuscris muzical „pre limba patriei”. Este primul document muzical bizantin de limbă română, prin care se asigura cadrul lingvistic pentru toate slujbele Bisericii noastre.

 

Mulţumim Societăţii Române de Radiodifuziune pentru ajutorul acordat în organizarea etapei finale a concursului. Felicităm pe organizatorii concursului, pe toţi membrii juriului, împreună cu toate grupurile psaltice participante în toate etapele concursului şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs, care contribuie astfel la păstrarea şi la cultivarea muzicii psaltice, promovând comuniunea între generaţii şi regiuni geografice diferite.

 

Mulţumim tuturor celor prezenți la acest concert – concurs, dorindu-vă sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântați ani!

 

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 


 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod