Delegația Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, s-a întors în ţară vineri, 29 ianuarie 2016, după participarea la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, desfășurată la Chambésy, în Elveția.
Aceasta a fost întâmpinată în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reședinței Patriarhale unde Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit o slujbă de mulțumire.
Aici, Preafericirea Sa a arătat că lucrarea de reîmprospătare a sinodalităţii este o necesitate astăzi. De asemenea, se doreşte ca Sinodul Panortodox din iunie să fie începutul altor sinoade care vor avea loc la 5, 7 sau 10 ani diferenţă cu scopul de a discuta temele noi apărute între timp.
„Pregătirile de până acum, care au durat destul de mult, au avut o importanţă deosebită prin exerciţiul sinodalităţii, adică învăţăm cum să gândim nu doar pentru Biserica proprie, naţională sau autocefală, ci pentru întreaga Ortodoxie. Această lucrare de reîmprospătare a sinodalităţii, a împreună-lucrării Bisericilor Autocefale pe plan universal sau panortodox, este o necesitate, mai ales astăzi. Dorim ca acest Sinod Panortodox să fie începutul unor sinoade panortodoxe care se vor întruni odată la 5, 7 sau 10 ani pentru a discuta şi alte teme, teme noi legate de probleme pastorale şi sociale care au apărut ca de pildă problema secularizării, problema familiei, problema migraţiei, problema crizei economice care necesită solidaritate, consultare, cooperare, într-ajutorare mai intensă”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai precizat faptul că românii din diaspora sunt în creştere şi este mare nevoie de lăcaşuri proprii de cult pentru preoţii de aici.
„Este o mare lipsă de lăcaşuri de cult. Este nevoie de a cumpăra clădiri care să fie proprietate a parohiilor propriu zise sau de a construi. La ora actuală majoritatea comunităţilor noastre se roagă în biserici împrumutate, dar cel mai potrivit este să avem propria biserică. Bucuriile însă sunt foarte mari pentru că o mulţime de români vin la biserică mai mult în diasporă, în străinătate, decât mergeau la biserică atunci când se aflau în ţară, în România. Este mare nevoie de cateheză, de a pregăti pe părinţi, pe naşi cu mult timp înainte de evenimentul botezului şi pe viitorii miri şi naşi, adică pe cei care se pregătesc pentru Sfânta Taină a Cununiei. Majoritatea preoţilor noştri, pentru că nu au o finanţare de acasă, au şi un serviciu. Lucrează peste săptămână ca să se poată întreţine ei şi familia lor, ceea ce înseamnă o dublă activitate: una pentru a supravieţui şi a doua pentru a fi păstori de suflete pentru aceşti credincioşi români care sunt destul de mulţi acum, iar numărul lor este în creştere”, a mai precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Delegația Bisericii noastre a participat în perioada 21-29 ianuarie 2016, la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Întâlnirea a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva.
În cadrul lucrărilor, Întâistătătorii Bisericilor Autocefale au stabilit, printre altele, locul și perioada desfășurării Sinodului Panortodox, precum și temele ce vor fi discutate. De asemenea, au fost aprobate textele care vor fi propuse la Sinod și Regulamentul de desfășurare a acestuia.