Etapa finală a Festivalului-Concurs

FESTIVALUL-CONCURS NAŢIONAL DE MUZICĂ BISERICEASCĂ LĂUDAŢI PE DOMNUL! - EDIȚIA A XIII-A, 2021

 

Ediția a XIII-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în perioada 15 iulie – 27 octombrie 2021. Într-o perioadă extrem de dificilă privind sănătatea și valoarea vieții, această ediție a festivalului-concurs a contribuit la intensificarea comuniunii cu românii din țară și din străinătate prin intermediul muzicii bisericești. Festivalul-concurs s-a desfășurat pe două secțiuni: A. Interpretareși B. Compoziție

 

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, în cadrul Secţiunii A. Interpretare, s-au înscris douăsprezece coruri/grupuri corale/grupuri vocale (minimum patru membri), mixte sau de voci egale, din parohii românești din afara țării (Republica Moldova, Italia, Franța și Austria). Repertoriul abordat a fost în limba română și a inclus trei piese muzicale, la alegere. Participanții au trimis pe adresa de e-mail a Sectorului teologic-educaţional, până în ziua de 1 octombrie 2021: fişa de înscriere în concurs, cu avizul centrului eparhial; o înregistrare video a corului/grupului coral/grupului vocal, conţinând interpretarea celor trei piese muzicale, în funcție de categorie; partiturile pieselor muzicale interpretate.

 

Categoriile secțiunii au fost: Categoria I. Lucrări psaltice cu ison; Categoria II. Lucrări religioase armonice/polifonice; Categoria III. Lucrări folclorice sau de inspirație folclorică și/sau lucrări patriotice.

 

Este de remarcat și de apreciat efortul slujitorilor Sfintelor Altare, al dirijorilor și al membrilor corurilor din aceste parohii, de a păstra și de a cultiva valorile spirituale, culturale și identitare românești, prin muzica bisericească, precum și efortul de a se înscrie în cadrul Secțiunii A. Interpretare, în contextul pandemiei actuale, respectând condițiile impuse prin concept.

 

 

În cadrul Secţiunii B. Compoziție, s-au înscris șapte compozitori de muzică din țară. În contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, concurenții înscriși la această secțiune au realizat o lucrare unitară, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cuprinzând mai multe momente din slujba Înmormântării. Compozițiile au fost nepublicate până în prezent. Participanții la Secțiunea B. Compoziție au trimis pe adresa de e-mail a Sectorului teologic-educaţional, până în ziua de 1 octombrie 2021: fişa de înscriere în concurs; partiturile nesemnate; lucrarea în varianta midi.

 

În ziua de marți, 5 octombrie 2021, la Centrul Cultural-Social Sfântul Nectarie de la Eghina al Mănăstirii Radu Vodă din București, a avut loc întrunirea juriilor Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a XIII-a.

 

Rezultatele evaluării au fost publicate pe site-ul www.patriarhia.ro, în Ziarul Lumina și pe pagina de Facebook a festivalului-concurs.

 

SECȚIUNEA A. INTERPRETARE:

 

CATEGORIA I. LUCRĂRI PSALTICE CU ISON – Diploma și medalia Anului omagial –Grupul vocal Sfântul Ioan Damaschin al Parohiei Acoperământul Maicii Domnului, Dondușeni, din Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului); Corul Nepsis Sfântul Daniil Sihastrul al Parohiei Sfântul Daniil Sihastrul, Piacenza, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Corul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul al Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Pordenone, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Diplomă de participare – Grupul psaltic Pelerinulal Protopopiatelor din zona Veneto, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

 

CATEGORIA II. LUCRĂRI RELIGIOASE ARMONICE/POLIFONICE – Diploma și medalia Anului omagial –Corala Bărbătească Ortodoxă Sfântul Roman Melodul a  Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei; Corala Parohială ACOR a Parohiei  Sfântul Ioan Botezătorul Strasbourg, din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale; Corul  Sfântul Andrei al Parohiei La Sfânta Înviere, Viena, din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; Diplome de participare– Corala Sfântul Daniil Sihastrul a Parohiei Sfântul Daniil Sihastrul, Piacenza, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Corul Acoperământul Maicii Domnului al Parohiei Acoperământul Maicii Domnului, Căușeni, din Episcopia Basarabiei de Sud.

 

CATEGORIA III. LUCRĂRI FOLCLORICE SAU DE INSPIRAȚIE FOLCLORICĂ ȘI/SAU LUCRĂRI PATRIOTICE – Diploma și medalia Anului omagial – Corala Bisericii Buna Vestire a Parohiei Slobozia Mare – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, din Episcopia Basarabiei de Sud; Grupul vocal Sfântul Ioan Damaschin al Parohiei Acoperământul Maicii Domnului, Dondușeni, din Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului); Corul Nepsis – Piacenza al Parohiei Sfântul Daniil Sihastrul, Piacenza, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

 

SECȚIUNEA B. COMPOZIȚIE:

 

Premiul I – d-l conf. univ. dr. Matei Pop, din județul Cluj; Premiul al II-lea – arhid. prof. dr. Constantin-Răzvan Ștefan, din București; Premiul al III-lea – d-l conf. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi, din județul Galați; Diplome de participare – d-l Alexandru Semeniuc, din județul Suceava; d-l Gabriel Rusu, din județul Suceava; d-l Andrei Miron, din București; pr. Marian Vasile Duță, din județul Prahova.

 

În contextul pandemiei actuale, etapa finală a festivalului-concurs a fost înregistrată de Trinitas TV (fără public) în ziua de 22 octombrie 2021, la Palatul Patriarhiei – Centrul de Conferințe. Înregistrarea a fost editată de Trinitas TV și a inclus o prezentare succintă a celor nouă câștigători ai Secțiunii A. Interpretare. Prezentatorii acestei etape au fost actorii Manuela Hărăbor și Silviu Biriș.

 

Ca semn al unității în cuget și în simțire, în cadrul Secțiunii A. Interpretare, în etapa finală a festivalului-concurs, au fost invitate două coruri reprezentative pentru viața muzicală românească și universală, care au susținut în anii precedenți concerte de muzică în parohii românești din diaspora: Corul Psalmodia al Universității Naționale de Muzică din București și Corul de Copii și Tineret Symbol – Jean Lupu al Patriarhiei Române. Promovând interpretarea autentică a muzicii bisericești, aceste coruri au abordat un repertoriu variat, în care s-au regăsit lucrări de valoare ale compozitorilor: Petru Lampadarie Peloponesiul, Balasie Preotul, Macarie Ieromonahul, pr. Virgil Ioan Nanu, diacon Cornel Constantin Coman, Ştefan Andronic, Anton Pann, Evghenie Humulescu, Nicolae Lungu, Dragoș Alexandrescu. În etapa finală a festivalului-concurs, corurile invitate au primit diploma și medalia Anului omagial al pastorației românilor din afara României.

Câștigătorii Secțiunii A. Interpretare au fost anunțați în cadrul concertului înregistrat în ziua de 22 octombrie 2021. De asemenea, au fost premiați compozitorii clasați pe primele trei locuri.

 

 

Înregistrarea a fost transmisă în ziua de 27 octombrie 2021, de la ora 20.00, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, de Trinitas TV, de Radio Trinitas, pe paginile de Youtube și Facebook ale Trinitas TV și pe pagina de Facebook a festivalului-concurs. Pe aceste pagini a fost postat și filmul realizat de Trinitas TV, care conține integral înregistrările video ale câștigătorilor Secțiunii A. Interpretare.

 

După ziua de 27 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment organizat la nivelul centrului eparhial din diaspora românească, câștigătorii din eparhie ai Secțiunii A. Interpretare vor primi diploma și medalia Anului omagial 2021; ceilalți concurenți vor primi diplome de participare.

 

În continuare, sunt prezentate lucrările câștigătoare în cadrul Secțiunii B. Compoziție a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XIII-a, 2021.

 

PREMIUL I

PREMIUL AL II-LEA

PREMIUL AL III-LEA

 

 MIR 3030-Edit-1

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod