patriarhul > Mesaje > FAMILIA ÎN CONTEXTUL EUROPEAN ACTUAL

FAMILIA ÎN CONTEXTUL EUROPEAN ACTUAL


Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la deschiderea întrunirii CROCEU (Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană), București, 16 mai 2014:

Salutăm cu bucurie pe toți participanții la acest eveniment și mulțumim pentru interesul acordat dialogului dintre Instituțiile europene și Bisericile din Europa care, prin Tratatul de la Lisabona, a primit un important fundament juridic.

Seminarul de astăzi deschide, de fapt, întrunirea Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană. Prin aceasta se arată dorința și deschiderea Bisericilor Ortodoxe în vederea promovării unui dialog deschis, transparent, constant și responsabil, pentru întărirea solidarității și unității europene.

Tema întâlnirii reprezintă o alegere fericită, deoarece anul acesta, 2014, marchează cea de-a 20-a aniversare a Anului internațional al Familiei, iar ieri, în data de 15 mai, s-a sărbătorit pe plan mondial Ziua Familiei (Ambele au fost proclamate de Adunarea Generală a Națiunilor Unite). Aceste aniversări constituie un bun prilej pentru promovarea valorilor familiei și înțelegerea justă a dificultăților cu care se confruntă ea astăzi în societățile în care trăim.

Totuși, alegerea temei arată înainte de toate grija, responsabilitatea, prețuirea și mai ales sprijinul pe care Biserica le acordă familiei, care trebuie să facă față astăzi multiplelor provocări, dar și multiplelor crize din societatea europeană actuală. Pentru că, atât în România, cât și în întreaga Europă, familia creștină se confruntă cu criza economică (sărăcie, șomaj, nesiguranța zilei de mâine, emigrația ș.a.), cu criza morală (libertinajul, avortul, divorțul, abandonarea copiilor, violența domestică, delicvența juvenilă, traficul de ființe umane ș.a.), și cu criza spirituală (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios ș.a.).

De asemenea, familia se găsește într-o situație fragilă și dificilă, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat. Trăim într-un context dominat de o mentalitate individualistă și secularizantă, care nu căută sfințirea vieții prin rugăciune, nașterea de copii și creșterea lor în credința creștină.

Astăzi crește numărul celor care tratează căsătoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat între două persoane de gen diferit sau de același gen. Însă parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează. Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiționale sau înlăturarea diferențelor între această familie și alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului și al egalității, subminează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate.

Reflectând la situația actuală de criză a familiei, trebuie să nu uităm că familia este mai întâi de toate un dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie.

În al doilea rând, trebuie să susținem efortul Bisericilor de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor 'modele' noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele.

În al treilea rând, este necesară intensificarea cooperării dintre Biserică și Stat în toate domeniile care privesc importanța socială, educațională și culturală a familiei, deoarece matricea creștină a Europei este parte constitutivă a identității ei, chiar dacă aceasta este uneori ignorată azi.

În al patrulea rând, Uniunea Europeană trebuie să sprijine mai mult familia, deoarece diminuarea natalității, îmbătrânirea populației, instabilitatea familiei, abandonul copiilor și șomajul tinerilor au un impact negativ spiritual, social și economic asupra Europei în ansamblul ei. Ajutorarea familiilor în depășirea crizelor de azi și sprijinirea cuplurilor tinere căsătorite trebuie să constituie o prioritate permanentă a politicii sociale europene.

Familia însăși este o valoare capitală pe care Europa trebuie să o apere și să o promoveze, ea fiind temelia existenței și continuității societății europene, sufletul ei și speranța ei. Ideea genială, de altfel, a părinților fondatori ai Europei unite, ca fiind o 'mare familie europeană' ne îndeamnă să afirmăm că fără familia naturală sau tradițională europeană nu poate fi promovată existența însăși a Uniunii Europene ca fiind o familie mare de cetățeni europeni din popoare diferite, bazată pe responsabilitate, respect reciproc, fidelitate și solidaritate, unitate și speranță.

Este semnificativ faptul că, pentru noi creștinii, termenii esențiali ai vieții spirituale a Bisericii ca: părinte, fiu și fiică, frate și soră sunt preluați din familia conjugală naturală, mai ales în terminologia paulină și ioaneică a Noului Testament.

Fundament al existenței, stabilității și continuității societății europene, al maturizării iubirii părinților și al bunei educații a copiilor, al sănătății spirituale și al prosperității materiale, familia umană naturală nu poate fi înlocuită cu niciun substitut sau model artificial. Totodată, familia nu poate fi redusă doar la aspectele ei biologic, juridic, psihologic, sociologic sau economic, deoarece ea este mai mult decât toate acestea laolaltă și le transcende. Pentru tradiția creștină și pentru toate religiile monoteiste, familia este o realitate sacră, o împlinire a ființei umane în starea de comuniune de iubire generoasă, având vocația sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieții naturale terestre, pentru a dobândi viața eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod