documente > Comunicate > Fericiți cei ce construiesc biserici, nu cei ce le demolează

Fericiți cei ce construiesc biserici, nu cei ce le demolează

Lămuriri privind construirea noii Catedrale patriarhale
1. Construirea viitoarei Catedrale patriarhale, numită și Catedrala Mântuirii Neamului, reprezintă, înainte de toate, o necesitate cultică, ca spațiu pentru activitatea liturgică a Bisericii.
Actuala Catedrală patriarhală (cu o capacitate de aprox. 500 de persoane), de la a cărei construire se împlinesc anul acesta 350 de ani, este neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care în fiecare duminică participă la Sf. Liturghie, atât în interiorul, cât și în exteriorul acesteia. Cu atât mai mult, o nouă Catedrală patriarhală mai încăpătoare devine o necesitate stringentă cu prilejul marilor sărbători religioase și momente solemne bisericești, cu caracter național și internațional.
2. Construirea noii Catedrale patriarhale este o necesitate arhitecturală pentru o capitală europeană cu o populație de peste două milioane și jumătate de locuitori. Catedrala va fi un simbol al capitalei unei țări din Uniunea Europeană, Bucureștiul fiind la ora actuală singura capitală europeană fără o catedrală reprezentativă. Așadar, construirea viitoarei Catedrale patriarhale nu distonează cu tradiția europeană, ci, dimpotrivă, o confirmă. De aceea, s-a creat și curentul de opinie: „O Catedrală pentru capitală!”
3. În ceea ce privește finanțarea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, credincioșii români ortodocși, chiar dacă în majoritate săraci, reprezintă principalii donatori, alături de Statul român - care dorește să ajute la construirea viitoarei Catedrale patriarhale tocmai pentru că aproape 90 % dintre cei ce plătesc impozite la bugetul de stat sunt de confesiune ortodoxă. De altfel, noua Lege a Cultelor stipulează faptul că toate cultele religioase recunoscute, deși de drept privat, sunt de utilitate publică (art. 8, alin. 1). Ca atare, Biserica Ortodoxă Română consideră firească ajutorarea de către stat și a altor culte religioase din România, așa cum de altfel se întâmplă în țara noastră în ultimii 18 ani (a se vedea, de exemplu, Anexa la Legea Bugetului de Stat pe 2007).
4. Atribuirea de către Statul român a terenului pentru construirea Catedralei patriarhale reprezintă, mai ales, o reparație morală pentru cele cinci biserici demolate de către dictatura comunistă, în aceeași zonă.
5. Cât privește dimensiunile și capacitatea noii Catedrale patriarhale, reamintim faptul că în ziua sfințirii locului pe care aceasta urmează a fi construită, 29 noiembrie 2007, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat faptul că noua Catedrală patriarhală nu va imita construcțiile imense din timpul dictaturii comuniste, ci, dimpotrivă, ea va fi un corectiv al lor, în sensul unei volumetrii decente și armonioase, care să evite orice stil gigantesc sau strivitor. De aceea, considerăm iresponsabilă folosirea în mass-media a unor expresii ca: „proiect megaloman”, „proiect faraonic”, „proiect paranoic de tip ceaușist”, etc., chiar înainte de a fi apărut proiectul noii Catedrale patriarhale din București.
În acest context, informăm opinia publică din țară și străinătate că Patriarhia Română are dreptul și datoria de a construi viitoarea Catedrală - ca fiind un obiectiv necesar - indiferent de complexele celor ce caută să demoleze ceva încă înainte de a fi construit, poate tocmai pentru că suferă încă de sindromul comunist al programului de demolare a bisericilor din Capitală.
În același timp, Patriarhia Română mulțumește tuturor celor ce până acum au ajutat Biserica, precum și celor ce vor sprijini în continuare construirea viitoarei Catedrale patriarhale, rugând pe Preamilostivul Dumnezeu să binecuvânteze pe cei ce iubesc frumusețea sufletului credincios și frumusețea bisericilor născute și crescute din credință și dărnicie.
Noile conturi deschise la BCR - filiala sector 4 București - pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului sunt:
RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 (LEI)
RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 (USD)
RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 (EURO)
Cu mulțumiri anticipate,
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
 
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod