festivalul-concurs-naional-de-muzica-bisericeasca-laudai-pe-domnul- > 2019 > Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a XII-a, 2019

Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a XII-a, 2019

Ediția a XII-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, în perioada 20 iunie – 27 octombrie 2019, fiind dedicată Anului omagial al satului românesc.

 

Festivalul-concurs s-a desfășurat pe două secțiuni: A. Interpretare (necompetitivă) și B. Compoziție (competitivă). 

Foto Laudati pe Domnul 2019 3

 

În cadrul secțiunii A. Interpretare, au fost invitate coruri mixte sau de voci egale, inclusiv un cor parohial sătesc: Corul Parohiei Irești din județul Vrancea; Grupul Vocal Folcloric Tinerii Argeșeni; Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române; Corul Symbol; Corul Bărbătesc Cantus Domini. Corurile invitate au interpretat piese religioase, patriotice și de inspirație folclorică, a cappella sau cu acompaniament, evocând lumea satului românesc și arătând că muzica educă și unește, păstrează și promovează valorile autentice. Repertoriul abordat a fost în limba română și a inclus lucrări de valoare ale unor compozitori apreciaţi: Anton Pann, A. Arhanghelschi, Nicolae Lungu, Paul Constantinescu, Ion Popescu Runcu, Serghei Rahmaninov, Valentin Gruescu, Dragoș Alexandrescu, Sabin Drăgoi, Gheorghe Danga, Ion Vidu, Dariu Pop, pr. Constantin Drăguşin.

 Foto Laudati pe Domnul 2019 2

Programul secțiunii a fost următorul:

 

 

Sâmbătă, 26 octombrie 2019:

 

  • între orele 15.00-16.00, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București – a participat Corul Parohiei Irești din județul Vrancea; prezentator – d-na Liana Stanciu; evenimentul a fost apreciat de publicul numeros, alcătuit din vizitatorii muzeului (români și străini), participanți la Târgul de Sfântul Dumitru;
  • între orele 18.00-19.30, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou, Paraclis Patriarhal – au participat Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române și Corul Bărbătesc Cantus Domini; prezentator – d-l Silviu Biriș;
  • între orele 9.30-11.30, la biserica Turea din cadrul Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti din București – Sfânta Liturghie; răspunsuri: Corul Symbol; atmosfera de sărbătoare și răspunsurile oferite la Sfânta Liturghie de copiii din Corul Symbol sunt câteva dintre aspectele apreciate de numeroșii participanți la slujbă, vizitatori ai muzeului;
  • între orele 18.00-19.45, la Palatul Patriarhiei, în Aula Magna Teoctist Patriarhul – au participat Corul Parohiei Irești din județul Vrancea, Grupul Vocal Folcloric Tinerii Argeșeni și Corul Symbol; prezentatori – d-na Liana Stanciu și d-l Silviu Biriș; la finalul acestui concert, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit diplome și medalii omagiale corurilor participante și a premiat câştigătorii Secțiunii B. Compoziție; ultimul concert din cadrul festivalului-concurs a evocat, prin muzică și poezie, lumea satului românesc, vatră a plămădirii, păstrării și promovării ființei naționale și a credinței ortodoxe.

 

Duminică, 27 octombrie 2019:

 

În cadrul secţiunii B. Compoziție, nouă concurenți au realizat creații corale modale, de inspirație folclorică românească, pentru cor de voci egale (copii), a cappella, având durata între 4 şi 7 minute.

 Foto Laudati pe Domnul 2019 4

 

Lucrările au fost evaluate în ziua de 15 septembrie 2019, la Centrul Cultural-Social Sfântul Nectarie de la Eghina al Mănăstirii Radu Vodă din București. Juriula fost format din: d-l prof. univ. dr. Dan Buciu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, secretarul Secției de Muzică Vocală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), compozitor; diac. Jean Lupu, fondator și dirijor al Corului Symbol al Patriarhiei Române; d-l Voicu Popescu, ex-dirijor al Corului de Copii Radio, fondator și dirijor al Corului SOUND. Criteriile de evaluare au fost: a. fidelitate stilistică; b. tehnici componistice.

 

Câștigătorii secțiunii B. Compoziție sunt: Premiul I – d-l Matei Pop, dirijor și compozitor din Cluj-Napoca; Premiul al II-lea – d-l Andrei Petrache, student la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București; Premiul al III-lea – d-l Alexandru Semeniuc, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

 

Fragmente din compoziția câștigătoare (Sufletul nostru de lemn, autor – dirijorul și compozitorul Matei Pop, din Cluj-Napoca) au fost interpretate de Corul Symbol, în primă audiție absolută, în cadrul concertului din ziua de duminică, 27 octombrie 2019, de la Palatul Patriarhiei.

Foto Laudati pe Domnul 2019 1  

În continuare, sunt prezentate lucrările câștigătoare în cadrul secțiunii B. Compoziție a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XII-a, 2019.

 

Premiul I

Premiul II

Premiul III

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod