galerie-foto-2014 > Iulie > Hirotonii la Catedrala Patriarhală (6 iulie 2014)

Hirotonii la Catedrala Patriarhală (6 iulie 2014)

 

La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită astăzi, 6 iulie 2014, de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a hirotonit un nou preot pentru românii ortodocşi din Nordul Norvegiei. Părintele Dan Virgil Păcurar va sluji în Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Voievozi Ştefan cel Mare, Neagoe Basarab şi Regele Martir Olav, creştinătorul Norvegiei” din Trondheim. De asemenea, tânărul teolog şi psalt Alexandru Adrian Stolnicu a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale.

 

Preasfinţitul Macarie a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă, amintind de vizita Preafericirii Sale la Trondheim, din anul 2003, când a oferit străvechii biserici de piatră ridicată pe locul martiriului Sfântului Rege Olav, icoana sa în stil bizantin, la care se închină toţi pelerinii care ajung în oraşul acestui sfânt ortodox scandinav.

 

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Episcop Macarie s-a referit la semnificaţiile pericopei evanghelice a vindecării servitorului sutaşului din Capernaum şi a făcut o paralelă cu vindecarea fiicei demonizate a femeii cananeence, vindecată tot de la distanţă prin puterea cuvântului Său, arătând credinţa puternică şi smerită a celor două personaje biblice din afara comunităţii iudaice.

 

„Mântuitorul Iisus Hristos, apreciind credinţa sutaşului şi chiar lăudând-o, a afirmat universalismul chemării neamurilor la credinţa cea mântuitoare”, a spus Preasfinţitul Părinte Macarie.

 

În continuare, ierarhul s-a referit la semnificaţia dumnezeiescului „Fie!”, imperativ înrudit cu acel „Fie!” al creaţiei prin care Dumnezeu a zis şi s-au făcut toate.

 

„Acel «fie ţie după cum ai crezut» al Domnului n-a lucrat fără acel «fie» al puterii credinţei sutaşului, aşa cum «fie ţie după cum voieşti» n-a lucrat fără acel «fie» al mamei îndurerate cananeence. La Buna Vestire, Maica Domnului a rostit acelaşi imperativ «fie». Sfinţii Părinţi ai Bisericii amintesc faptul că prin de viaţă făcătorul «fie» Atoatecreatorul a adus în lume făpturile, iar prin acelaşi «fie»făptura L-a adus în lume pe Făcătorul a toate prin consimţământul Preacuratei «fie mie după cuvântul tău»” a mai spus Preasfinţitul Episcop Macarie.

 


Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod