galerie-foto-2015 > Octombrie > Hramul Bisericii „Sfânta Vineri” din Bucureşti (14 octombrie 2015)

Hramul Bisericii „Sfânta Vineri” din Bucureşti (14 octombrie 2015)

 

Creştinii ortodocşi o cinstesc în fiecare an, în data de 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi.

 

Cu prilejul hramului, în mijlocul credincioşilor Parohiei Sfânta Vineri din cartierul bucureştean Drumul Taberei s-a aflat, astăzi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură.

 

 

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din cadrul soborului slujitor a făcut parte şi Părintele Costel Burlacu, Protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală, precum şi alţi preoţi din protopopiat.

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este iubită în popor

 

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre evlavia poporului român faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva, subliniind faptul că în Bucureşti există 24 de lăcaşuri de cult închinate sfintei.

 

 

„În Bucureşti există 24 de Biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva: 22 sunt biserici de mir,  Mănăstirea «Sfânta Cuvioasă Parascheva» din Reşedinţa Patriarhală şi Schitul «Sfânta Cuvioasă Parascheva» pendinte de Mănăstirea Antim. Deci, sunt rare locurile în lume în care în acelaşi oraş să existe 24 de biserici închinate unui sfânt. Sfânta Cuvioasă Parascheva este iubită în popor şi aceasta explică de ce în Capitala ţării noastre se află 24 de biserici închinate ei”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este dovada cea mai mare a lucrării harului lui Dumnezeu prin sfinţii Săi

 

În cuvântul Său, Patriarhul României a mai arătat că sfinţii lucrează cu harul Preasfintei Treimi prin credinţa lor puternică în Iisus Hristos.

 

 

„Ne bucură evlavia poporului faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi mai ales ajutorul pe care ea îl dăruieşte tuturor categoriilor de oameni. A avut vârsta de 27 de ani când a trecut la Domnul şi este cinstită şi de mulţi tineri. Sfânta Cuvioasă Parascheva este dovada cea mai mare a lucrării harului lui Dumnezeu prin sfinţii Săi. Sfinţii nu ştirbesc, nu diminuează slava lui Dumnezeu, ci o arată în toată frumuseţea, pentru că sfinţii lucrează cu harul Preasfintei Treimi prin credinţa lor puternică în Iisus Hristos încât sfinţii şi sfintele din Biserică sunt ca nişte flori ale credinţei care au răsărit şi au ajuns la frumuseţe deplină în ogorul Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

 

Dorim tuturor credincioşilor care au evlavie faţă de Sfânta Parascheva să simtă ajutorul ei în viaţa lor

 

Totodată, Preafericitul Părinte Daniel i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva arătând că prezenţa ajutorului sfinţilor în viaţa credincioşilor este de mare însemnătate în zilele noastre.

 

„Felicităm astăzi pe toţi cei care poartă numele de Parascheva sau Paraschiv şi dorim tuturor credincioşilor care au evlavie faţă de sfânta să simtă ajutorul ei în viaţa lor. Această mare lucrare a prezenţei ajutorului sfinţilor în viaţa credincioşilor este de mare însemnătate mai ales astăzi, într-o lume care se uită doar la partea materială, la câştigul imediat şi nu înţelege cum credincioşii îndură oboseală, frig, ploaie şi de la distanţe mari vin să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus Patriarhul României.

 

Moaştele Sfintei Maria Magdalena vor fi aduse spre închinare la Bucureşti

 

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a anunţat pe cei prezenţi că moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos vor fi aduse de la Iaşi la Bucureşti şi aşezate spre închinare în Catedrala patriarhală.

 

„Moaştele Sfintei Maria Magdalena se vor întoarce în Grecia, pornind de la Iaşi în data de 16 octombrie, dar vor face un popas la Bucureşti, între orele 11:00 – 16:00. De aici, vor merge la Mănăstirea Pantocrator de la Drăgăneşti Vlaşca, în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, şi apoi se întorc în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Simonopetra”, a precizat Patriarhul României.

 

Daruri pentru Parohia Sfânta Vineri

 

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit pentru biserica Parohiei Sfânta Vineri din Bucureşti o cruce de binecuvântare, precum şi mai multe cărţi de cult şi de folos duhovnicesc.

 

 

De asemenea, părintele paroh Nicolae Burlan a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi i-a dăruit o icoană reprezentând pe Sfântul Nicolae.

 

 

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoţit de preoţii slujitori, a vizitat paraclisul parohiei aflat în imediata apropiere a lăcaşului de cult.

 

 

***

 

 

Parohia a fost înfiinţată în urma hotărârii Consiliului Eparhial, în toamna anului 1998. La inițiativa preotului Nicolae Burlan, a fost adusă o bisericuță de lemn din comuna Vicovul de Jos din județul Suceava. Biserica de lemn a fost sfințită în ziua de 26 iulie 1998. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva.

 

În ziua de 29 septembrie 2002 s-a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Vineri și Sfântul Antim Ivireanul, îngropând în această temelie și cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri, demolată abuziv în 1987. Biserica are 37 m în lungime, 23 m în lățime, înălțimea fiind de 33 m. În data de 11 noiembrie 2007, în prezența a mii de credincioși, a fost târnosită biserica nou construită. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

În această biserică se află, la loc de cinste, într-o raclă din lemn sculptat, un veşmânt al Sfintei Parascheva de la Iași, fragmente din moaștele Sfântului Teodor Stratilat (martirizat în sec. IV) şi ale Sfântului Pantelimon, precum și fragmente din veșmântul Sfântului Ioan Iacob Românul de la Hozeva (Țara Sfântă).

 

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod