Proiectul social cultural Culori radiofonice în 1001 de voci, dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere din România, a fost lansat marţi, 05 aprilie 2016, începând cu ora 19:00, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român.
În cadrul galei, pe scena Ateneului Român au urcat mai multe personalităţi implicate în organizarea sau sprijinirea acestui proiect social cultural.
Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii George Enescu, şi-a exprimat susţinerea faţă de acest proiect şi a vorbit, de asemenea, despre importanţa mărturiei creştine în Europa contemporană făcând referire la valorile creştine.
Directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, a făcut o scurtă prezentare a proiectului Culori radiofonice în 1001 de voci şi a mulţumit, cu acest prilej, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul acordat.
Acesta este un proiect deosebit, astfel de lucruri minunate se întâmplă datorită unor oameni talentaţi, inimoşi, oameni cu suflet mare, a precizat Eliza Bercu reprezentantul ARCUB, coorganizatorul proiectului. Totodată Eliza Bercu s-a arătat recunoscătoare faţă de echipa implicată în proiect şi i-a felicitat pe copiii care au adus prin aceste activităţi un dar atât de frumos şi tuturor copiilor din România.
Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, Adriana Ene, jurnalista cu o experienta de mai bine de 13 ani in presa audio – vizuală, a mulţumit tuturor celor care au venit să sărbătorească acest proiect inedit.
„Mă bucur că 2 ani de zile am lucrat alături de cei 21 de copii şi tineri. Proiectul se cheamă 1001 voci și sper sa ajungem să înregistrăm 1001 voci. Sper sa ne întâlnim la o altă gala cu un alt proiect atât de frumos dedicat copiilor”, au fost cuvintele Adrianei Ene.
Basmul românesc expresia înţelepciunii poporului credincios
În cadrul galei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a rostit un cuvânt de binecuvântare și de prețuire a copiilor implicați în proiect, cuvânt intitulat: Basmul românesc expresia înţelepciunii poporului credincios.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus că Patriarhia Română a binecuvântat această iniţiativă a Radioului Trinitas pentru a arăta că tinerii cu deficienţe din România trebuie sprijiniţi. Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că vocile acestor copiii nevăzători au reuşit să dea viaţă personajelor de basm, arătând astfel că arta nu are handicap.
Basmul românesc este expresia sufletului poporului român, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel subliniind faptul că în basmele noastre personajul principal este fiul de împărat aşa cum creştinul este chemat să fie fiul lui Dumnezeu şi moştenitor al Împărăţiei Cerurilor.
Patriarhul României a mai explicat faptul că lupta eroului din poveste împotriva zmeului este lupta creştinului împotriva patimilor egoiste care atacă mai ales sufletele tinere.
Totodată, Preafericirea Sa a apreciat efortul şi talentul copiilor implicaţi în acest proiect.
„Aceste basme tradiţionale româneşti sunt interpretate, potrivit rigorilor teatrului radiofonic, de tineri cu dificultăţi de vedere dintre care unii sunt total nevăzători, însă atenţia, priceperea şi căldura cu care aceşti tineri au reuşit să interpreteze personajele din basmele româneşti amintite aici sunt dovada talentelelor dăruite lor de Dumnezeu pe care ei le-au cultivat şi înmulţit în peste cele 180 de ore de înregistrare în studioul Radio Trinitas din Bucureşti”, a spus Preafericirea Sa.
Distincţii pentru ostenitori
În semn de apreciere şi recunoştinţă, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat fiecărui copil şi tânăr implicat în proiect Diploma de onoare a Centrului de Presă Basilica. De asemenea, Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Diploma Omagială Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul au fost acordate organizatorilor şi persoanelor care au sprijinit acest proiect.
„Avem speranţa că acest proiect va aduce bucurie şi lumină în sufletele ascultătorilor”, a mai spus Preafericirea Sa.
În cadrul galei au avut loc mai multe momente artistice. În deschiderea evenimentului, George Antonio Andrei – clasa a VIII-A (pian) şi Andrada Precup – clasa a VI-A (voce) au susţinut un recital de pian şi voce. Formația Trei Parale împreună cu Andrada Precup (fetiță nevăzătoare multipremiată la concursuri de interpretare vocală) au interpretat un colaj din coloana sonoră a celor cinci basme, momentul artistic încheindu-se cu un fragment muzical din Harap –Alb. De asemenea, au fost prezentate mai multe fragmente din cadrul celor 5 CD-uri cu basme, precum şi filmul proiectului: Culori radiofonice în 1001 de voci.
***
În parteneriat cu Școala pentru Deficienți de Vedere și Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din București, în primăvara anului 2014, Radio TRINITAS a demarat programul pornind cu o selecție a elevilor din cele două instituții speciale menționate din dorința de implicare a acestora într-un proiect care să le ofere o nouă și reală perspectivă în domeniile radiofonic, educațional și cultural. O echipă de profesioniști din domeniile teatru, muzică, jurnalism și psihologie s-a aflat la baza acestui casting în urma căruia 21 de elevi au intrat într-un program intensiv de pregătire. Scopul atelierelor la care aceștia au participat (ateliere de teatru, muzică, dicție și intonație, jocuri de stimulare și căpătare a încrederii) a fost acela de a-i ajuta pe copiii selectați, nevăzători sau deficienți de vedere, să devină interpreții a 124 de personaje de poveste din cinci basme românești: Prâslea cel voinic și merele de aur, Zâna Zorilor, Făt –Frumos din lacrimă, Harap – Alb și Greuceanu. Cele cinci basme au primit câte o adaptare pentru teatru radiofonic, realizată de regizorul Radu Dinulescu și au devenit subiectele de lucru pentru întreaga echipă implicată în proiect. Rezultatul acestui demers cultural, educațional și social este reprezentat de cele 5 cd-uri realizate cu profesionalism în aproape doi ani de lucru intens. Proiectul Culori radiofonice în 1001 de voci se bucură de o finanțare parțială oferită de Centrul Cultural al Municipiului București, ArCuB și de susținere logistică și organizatorică a Radioului TRINITAS.