Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte, astăzi, 21 noiembrie 2015, Intrarea în biserică a Maicii Domnului. În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.
Maica Domnului este model pentru toți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl fac roditor
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Maica Domnului este model pentru toți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl fac roditor, după cum ea a ascultat Cuvântul lui Dumnezeu și s-a învrednicit ca din omenitatea ei, Dumnezeu Cuvântul cel Veșnic să se Întrupeze și să se Nască în lume ca Om și Mântuitor al lumii. De asemenea, Patriarhul României a mai spus că Evangheliade astăzi ne arată că Maica Domnului este fericită întrucât a dat naștere lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care se naște veșnic din Tată fără mamă și care s-a Născut în lume în timp din mamă fără tată. De aceea, Maica Domnului, Icoana Vie a Bisericii, este model celor care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Evanghelie și îl împlinesc în viața lor, în gândul lor curat, în cuvintele lor bune și în faptele lor milostive.
Maica Domnului este Icoana Vie a Bisericii
„Taina legăturii dintre Fiul și Maica Sa și legătura dintre Maica Domnului și Biserică, ne arată că Maica Domnului este Icoana Vie a Bisericii și noi, în timpul anului bisericesc, o pomenim adesea. Avem în calendarul nostru nouă zile de pomenire a Maicii Domnului, dintre care cinci sunt înscrise cu culoare roșie în calendar. Sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este una mai tardivă din secolul al VIII-lea, însă are o semnificație deosebită și pentru că este plasată în Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Este o sărbătoare care ne vorbește despre copilăria Maicii Domnului, ce a făcut ea de la vârsta de 3 ani până la vârsta de 15 ani. Sfânta Scriptură nu spune nimic despre această perioadă, dar Sfânta Tradiție ne arată că Maica Domnului a fost rodul rugăciunilor lui Ioachim și Ana”, a mai spus Preafericirea Sa.