galerie-foto-2014 > Septembrie > Mănăstirea Caraiman în haine de sărbătoare (14 septembrie 2014)

Mănăstirea Caraiman în haine de sărbătoare (14 septembrie 2014)

 

Creștinii ortodocși au sărbătorit duminica aceasta, la 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Numeroase locașuri de cult din Patriarhia Română și-au sărbătorit hramul, printre acestea numărându-se și Mănăstirea Caraiman din Bușteni.

 

În ziua acestei mari sărbători, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a târnosit biserica mare a așezământului monahal, după 12 ani de la punerea pietrei de temelie. Din soborul slujitor au făcut parte și: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și  Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preoți și diaconi.

 

Biserica a primit cu acest prilej și al doilea hram: Învierea Domnului.

 

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârșit sfințirea acestei biserici de mănăstire cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci și Învierea Domnului al doilea hram pe care îl primește astăzi pentru a arăta legătura dintre Crucea și Învierea Domnului, așa cum cântăm noi: Crucii Tale ne închinăm stăpâne și Sfântă Învierea ta o lăudăm și o mărim. Ne bucurăm că această lucrare sfântă de astăzi are loc după ce ieri, pe platoul Bucugi, aproape de vârful Caraiman, unde se află Crucea Eroilor a fost săvârșit într-un cort care imită viitoarea Biserică de pe platoul Bucegi, Acatistul Sfintei Cruci, dar și un parastas de pomenire a eroilor neamului românesc“, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

După slujba de sfințire, Patriarhul României a mulțumit primarului orașului Bușteni, Emanoil Savin, pentru sprijinul acordat ridicării unei biserici în Munții Bucegi, în apropierea crucii de pe vârful Caraiman.

 

„Mulţumim domnului primar pentru că a contribuit mult, împreună cu domnul vice-primar, la hotărârea Consiliului Local pentru atribuire a 3000 de mp2 pentru noua biserică de pe platoul Bucegi. Acolo unde este o cruce mare a eroilor este nevoie şi de o biserică. Va fi o biserică mică, dar solidă, din beton cu placare de cărămidă în interior pentru pictură şi de piatră de munte în exterior ca să se încadreze în contextul Parcului Naţional”, a mai spus Patriarhul României, potrivit Radio TRINITAS.

 

La finalul slujbei de târnosire, credincioșii s-au așezat la rând pentru a trece prin Sfântul Altar.

 

După slujba de târnosire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe  Române a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea Mănăstirii Caraiman. Curtea Mănăstirii „Sfânta Cruce” – Caraiman din Bușteni a devenit neîncăpătore pentru miile de credincioși care au venit la hramul așezământului monahal de la poalele Bucegilor. Peste 3.500 de pelerini s-au rugat la Liturghia oficiată de Patriarhul României, împreună cu 6 ierarhi ai Bisericii noastre, după ce dimineață, a fost sfințită biserica mare a mănăstirii.

 

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa le-a vorbit credincioșilor despre semnificațiile Sfintei Cruci: „Crucea lui Hristos este Hristos însuşi în stare de iubire jertfelnică şi milostivă, de aceea, noi cinstim crucea ca fiind nedespărţită de Hristos şi Hristos rămâne nedespărţit de cruce chiar şi după Învierea Sa din morţi. Taina Crucii rămâne interioară pentru eternitate în trupul lui Hristos Cel Înviat şi preaslăvit pentru a arăta că iubirea Lui smerită şi milostivă este iubire veşnică. Deci, Crucea Lui Hristos este Hristos în stare de jertfă, Hristos în stare de iubire milostivă, iubire smerită”.

 

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai spus că Sfânta Cruce este armă împotriva demonilor. Pentru cei care cred în puterea ei, crucea este vindecătoare și mântuitoare.

 

„Puterea crucii nu este o putere egoistă sau posesivă, este puterea iubirii smerite şi milostive care poate ierta, ridica, vindeca, care poate aduna ceea ce este risipit şi care poate salva de păcat şi de moarte pe cei care cred în Hristos. Puterea crucii este puterea iubirii smerite, milostive a lui Hristos. Pentru că Cel Răstignit, Hristos Domnul S-a smerit până la moarte şi la răutate a răspuns cu bunătate şi la ură a răspuns cu iubire, demonii cei mândrii şi răutăcioşi se tem şi se înfricoşează de semnul Sfintei Cruci, de aceea cântăm zicând că Sfânta Cruce este armă dată Bisericii împotriva diavolului”, a mai spus Preafericirea Sa.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit celor prezenți despre istoricul așezământului, amintind că acesta a fost întemeiat, în anul 1998, la iniţiativa vrednicului de pomenire protosinghel Gherontie Puiu.

 

„Părintele Gherontie Puiu era un om simplu, dar cu o credință puternică, era foarte evlavios și răbdător. Ore întregi așteptau credincioșii până când ajungeau la el pentru binecuvântare, pentru spovedanie. Astăzi când am sfințit biserica am sfințit și mormântul lui cu apă sfințită ca un semn de comuniune în rugăciune și din chipul lui senin și zâmbitor parcă ne transmitea bucuria: În sfârșit s-a sfințit Biserica mare”,  a spus Patriarhul României. 

 

Fostul duhovnic al mănăstirii a trecut la Domnul anul acesta.

 

În continuare, Patriarhul României le-a mulțumit ierarhilor prezenți la sărbătoarea Mănăstirii Caraiman, oferindu-le câte o cruce de binecuvântare. Preafericirea Sa a acordat apoi Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” starețului așezământului, dar și primarului orașului Bușteni. Totodată, au mai fost dăruite, pentru mănăstire, mai multe cărți de cult și volume, apărute la Editurile Patriarhiei Române.

 

La rândul său, Arhim. David Petrovici, a ținut un cuvânt de mulțumire.

 

„Zidirea acestei biserici a durat din anul 2002 până în anul 2007 când s-au finalizat lucrările de construire a acestui sfânt lăcaş. Începând cu luna august 2012 au fost începute lucrările de pictură care au durat până în luna septembrie, anul curent. Pictura a fost realizată de dl. Sebastian Ene. Toate aceste lucrări au fost realizate cu purtarea de grijă şi cu ajutorul Maicii Domnului şi cu marea dragoste a credincioşilor din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare, care au contribuit fiecare după putere, dar toţi cu dragoste pentru sfintele locaşuri de rugăciune”, a spus Arhim. David Petrovici.bStarețul Mănăstirii Caraiman a oferit la final Preafericirii Sale și ierarhilor prezenți câte o icoană cu praznicul Înălțării Sfintei Cruci.

 

Mănăstirea Caraiman este unul dintre așezămintele monahale reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, fiind cercetat frecvent de credincioși din toată țara, dar și din afara granițelor, aceștia fiind și cei care au contribuit, în mare măsură, la zidirea bisericii mănăstirii. În incinta ansamblului a fost ridicat ulterior și un centru social-pastoral, unde sunt organizate diverse evenimente.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod