patriarhul > Mesaje > Mesajul de condoleanțe al Patriarhului României la trecerea la cele veșnice a tatălui PS Ioachim Băcăuanul

Mesajul de condoleanțe al Patriarhului României la trecerea la cele veșnice a tatălui PS Ioachim Băcăuanul


Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la trecerea la cele veșnice a domnului Neculai Giosanu, tatăl Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul:


Familiei Preasfințitului Părinte IOACHIM BĂCĂUANUL,
Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului


Preasfințite Părinte Ioachim,
Preacuvioasă Maică Iosefina,
Îndurerată familie,
Întristată adunare,

Am aflat cu multă durere de trecerea din această viață a tatălui Neculai Giosanu, fiu vrednic al Bisericii noastre.

Iubit de cei din jur și de familia sa, domnul Neculai Giosanu reprezintă pentru cei care l-au cunoscut și iubit modelul de 'părinte creștin', înnobilat de virtuți, un tată care și-a crescut copiii în dragoste față de Dumnezeu și de neam, care s-a bucurat să știe că doi din cei opt copii ai săi au ales viața monahală, devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Maica Stavroforă Iosefina, stareța mănăstiri Văratec, din județul Neamț.

Domnul Neculai Giosanu a fost luptător în cel de-al Doilea Război Mondial, purtând apoi cu cinste și demnitate statutul de veteran de război.

Toată viața și-a dedicat-o familiei sale; a fost un bun gospodar, un om harnic și darnic, cu o înțelegere profundă a rostului vieții, a încercărilor și suferințelor, a bucuriei și binecuvântării lui Dumnezeu.

Un vechi proverb românesc ne spune că pomul bun se cunoaște după roade. Putem vedea astăzi că rodirea domnului Neculai Giosanu a fost bogată și binecuvântată. Bunul Dumnezeu l-a binecuvântat pentru credința sa cu o familie frumoasă, plină de iubire și recunoștință.

În aceste momente de întristare și doliu vă aducem aminte cuvintele Sfântului Apostol Pavel: 'Nu vă întristați ca cei care nu au nădejde; pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El' (1Tesaloniceni 4, 13-14).

În acest ceas de vremelnică despărțire până la Învierea cea de obște, ne rugăm Mântuitorului Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească cu drepții sufletul robului Său Neculai, în lumina Împărăției Cerurilor unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit, iar familiei îndoliate și tuturor celor care l-au iubit și prețuit, să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!


Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru familia îndurerată,


†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod