galerie-foto-2015 > Octombrie > Moment solemn la Palatul Cotroceni (28 octombrie 2015)

Moment solemn la Palatul Cotroceni (28 octombrie 2015)

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au întâlnit miercuri, 28 octombrie 2015, cu Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni cu prilejul invitației domnului preşedinte pentru marcarea aniversării a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicare ei la rangul de Patriarhie.

 

Vă revine o misiune aparte, aceea de a contribui la educație și la promovarea unor valori în societate

 

În cuvântul rostit cu această ocazie, domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis a arătat că dubla aniversare, a Autocefaliei și a ridicării la rangul de Patriarhie, reprezintă „atât un prilej de bucurie pentru credincioşii şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, cât şi o referinţă importantă pentru istoria noastră naţională”.

 

„Pe lângă incursiunea în istorie, se cuvine să ne aplecăm și asupra prezentului și viitorului, asupra rolului pe care Biserica poate să îl joace în societate și în construirea unei lumi mai bune. Cred că vă revine o misiune aparte, aceea de a contribui la educație și la promovarea unor valori în societate, la a ne face mai solidari și mai generoși, mai preocupați unii față de alții și mai ales față de cei în nevoie. În lumea contemporană, plină de incertitudini, de tulburări și de conflicte, experienţa seculară a cultelor religioase devine un factor fundamental al echilibrului şi toleranței. Vă încurajez în misiunea dumneavoastră spirituală, educativă, culturală, socială şi în deschiderea pentru dialogul interconfesional în plan naţional şi internaţional. Vă mulţumesc şi pentru că aţi găsit mijloacele şi energia de a fi alături de românii din diasporă, de a-i sprijini a nu se îndepărta de limbă, de ţară şi credinţă”, a spus Preşedintele României.

 

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române şi rangul ei de Patriarhie sunt expresia libertății responsabile şi a demnităţii naționale bisericești

 

La rândul său, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat că „astăzi, prin lucrarea comună a Bisericii Ortodoxe Române şi a Statului Român, de comemorare cu solemnitate a două evenimente istorice fundamentale din viaţa Bisericii şi a neamului românesc, se evidențiază legătura dintre unitatea spirituală şi unitatea națională a românilor”.

 

„În prezent, când multiple crize, inclusiv criza de identitate spirituală, afectează societatea contemporană, aniversarea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie, trebuie să fie izvor de inspirație şi înnoire pentru a răspunde mai eficient nevoilor societății românești de azi, precum şi nevoilor diasporei române, care niciodată n-a fost mai numeroasă decât acum. Mulțumim, Domnule Preşedinte, pentru organizarea acestui moment solemn la Palatul Cotroceni şi vă dorim multă sănătate şi ajutor de la Dumnezeu în activitatea Dumneavoastră!”, a spus Preafericirea Sa.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Preşedintelui României mai multe cărţi apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis a dăruit Preafericirii Sale o plachetă aniversară.

 

La final, membrii Sfântului Sinod prezenţi la eveniment au vizitat biserica din incinta Palatului Cotroceni.

Galerie foto:

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod