documente > Comunicate > Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, la ceas aniversar. Rugăciune pentru cei 9 ani de Patriarhat

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, la ceas aniversar. Rugăciune pentru cei 9 ani de Patriarhat

Preafericitul Părinte Daniel aniversează vineri, 30 septembrie 2016, nouă ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

La acest moment aniversar, după slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată o Slujbă de Te-Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în cei nouă ani de slujire patriarhală. Sfintele slujbe au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în prezenţa ierarhilor din Sfântul Sinod şi a credincioşilor.

În continuare, au fost citite mesajele de felicitare din partea autorităților centrale.

Mesajul de felicitare al Preşedintelui României, E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, adresat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a nouă ani de la întronizare, a fost prezentat de Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Se împlinesc nouă ani de când v-a fost încredinţată, prin alegerea ierarhilor Sfântului Sinod, cea mai înaltă treaptă a slujirii arhiereşti în Biserica Ortodoxă Română. Am plăcerea de a vă transmite, Preafericite Părinte Patriarh, sincerele mele felicitări însoţite de cele mai calde urări de sănătate, de împliniri şi bucurie în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoriţi şi cărora le-aţi dăruit, în toţi aceşti ani, iubirea şi angajamentul Preafericirii Voastre!

La rândul său, Premierul României, Dacian Cioloș, a transmis un mesaj care a fost citit de Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte.

Vă felicit pentru activitatea pe care o depuneţi ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, atât în ţara noastră, cât şi dincolo de graniţele României, pentru faptul că sunteţi una dintre acele personalităţi care cultivă cu perseverenţă responsabilitatea şi discernământul ca valori centrale ale spaţiului public şi democraţiei.

Mesajul Ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, a fost transmis de secretarul de stat Nicoleta Claudia Moldovan.

Cu ocazia celor 9 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, vă transmitem urările noastre de sănătate, împliniri pastorale şi realizarea marilor proiecte sociale şi educaţionale pe care le aveţi în desfăşurare!

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a rostit un cuvânt în care a evidenţiat responsabilitatea și contribuția Patriarhului Daniel la viața Bisericii Ortodoxe Române în cei 9 ani de Patriarhat.

A așezat toată lucrarea sa sub pronia Preasfintei Treimi, aşa cum se cuvine oricărui creştin şi mai ales păstorului din fruntea turmei duhovniceşti a unei biserici patriarhale. A prelungit rugăciunea, îndemnurile spiritual culturale şi educaţionale şi cele de armonie şi pace socială prin Radioul Trinitas, iniţiat la iaşi, și Televiziunea Trinitas. De asemenea, și prin cotidianul Ziarul Lumina din care putem să înţelegem că mai presus de toate, în încercările vieţii noastre, nu puţine, lumina Preasfintei Treimi constituită din dreapta credinţă, slujirea jertfelnică şi iubirea necondiţionată de aproapele, este o iubire luminoasă a faptelor cum ne arată Mântuitorul: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri» (Matei 5, 16), a spus Înaltpreasfinția Sa.

În Catedrala Patriarhală au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor de Stat centrale şi locale, ai altor instituții publice, personalităţi ale vieţii publice româneşti, membrii Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, clerici şi mireni.

Biografia Patriarhului României poate fi consultată aici.

a

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod