galerie-foto-2015 > Martie > Întrunirea națională a Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie" (28 martie 2015)

Întrunirea națională a Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie" (28 martie 2015)

 

În Bucureşti a avut loc sâmbătă, 28 martie 2015, întrunirea națională a Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie” (A.P.O.R.). Reprezentanţii celor 40 de filiale ale A.P.O.R. din toată ţara, prezenţi la eveniment, au fost binecuvântaţi, în a doua parte a întâlnirii, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

 

Prima parte a evenimentului s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, iar a doua parte a întrunirii, la care a fost prezent şi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, a avut loc la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române.

 

Credința în Dumnezeu este cea mai mare zestre spirituală pe care Familia, Biserica, Școala și Comunitatea o pot transmite copiilor

 

A doua parte a întrunirii a debutat cu un scurt cuvânt de mulţumire al Preşedintelui APOR – Liana Stanciu adresat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. De asemenea, au fost prezentate lucrările primei părţi a întrunirii şi proiectul de activităţi. Apoi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat celor prezenţi cuvântul intitulat Cooperare benefică între Familie, Şcoală şi Biserică în domeniul educației. (Cuvântul poate fi citit integral aici)

 

"Credința în Dumnezeu este cea mai mare zestre spirituală pe care Familia, Biserica, Școala și Comunitatea o pot transmite copiilor, pentru că ea îi ajută pe tineri să facă deosebire între valori eterne și valori efemere,şi le formează personalitatea, învăţându-i să cultive bunătatea şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi de viitor", a subliniat Patriarhul României în cuvântul său adresat cu acest prilej.

 

Prin educația religioasă este evidențiată complementaritatea dintre spiritualitate și știință, precum și dintre credință și cultură. De asemenea, ea are și un caracter formativ, nu doar informativ, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: “Educaţia religioasă oferă un orizont spiritual cuprinzător sau integrator, un liant care relaţionează şi integrează cunoştinţele de la celelalte discipline, spre a forma împreună un reper spiritual luminos şi edificator pentru viaţă, trăită în comuniune de iubire şi coresponsabilitate pentru binele comun”. 

 

În cadrul aceleaşi întruniri, Liana Stanciu, Președintele Asociației „Părinți pentru ora de Religie” a precizat că următorul obiectiv al asociației este îmbunătățirea manualelor și metodologiei de predare, astfel încât Religia să devină cea mai iubită disciplină de către elevi.

 

„Mă bazez pe faptul că există foarte mulţi oameni de profesii care pot sprijini calitatea orei de religie şi mă refer aici la profesorii de religie care trebuie convinşi să se grupeze, cei foarte buni care pot face cumva training, pot face educaţie şi să îmbunătăţească felul în care ceilalţi profesori îşi tratează ora de religie şi studenţii sau copiii. Mă gândesc, de asemenea, la faptul că asociaţia poate trimite reprezentanţi în comisiile de avizare a manualelor şi a materialelor didactice pentru că asociaţia are specialişti în acest domeniu”, a declarat pentru Radio TRINITAS Președintele Asociației „Părinți pentru ora de Religie”, Liana Stanciu.

 

Liana Stanciu a vorbit și despre alte obiective ale Asociației „Părinți pentru ora de Religie”.

 

„Mă gândesc, de asemenea, la salvarea unor sărbători importante, faptul că în şcoala românească nu s-a întâmplat nimic de marea sărbătoare de Buna Vestire, faptul că foarte mulţi copii ştiu că de Paşti vine iepuraşul fără să se gândească că de fapt este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, faptul că prea puţină lume pune accent pe adevărata valoare a Sărbătorii Crăciunului, toată lumea crede că vine moşul acela îmbrăcat în roşu. Toate acestea chestiuni trebuie recuperate şi bine aşezate în mintea, în sufletul copiilor pentru că astfel noi vom avea nişte copii sănătoşi care vor ştii să facă alegeri înţelepte, să poate discerne la momentul în care vor fi puşi în astfel de situaţii”, a mai declarat Președintele Asociației „Părinți pentru ora de Religie”, Liana Stanciu. 

 

***

 

A.P.O.R. este o organizație neguvernamentală a părinților interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor lor, educație care presupune, pe lângă latura morală, estetică, tehnologică, şi o componentă religioasă. Membrii acestei asociații consideră că educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate, susțin îmbunătățirea calității orei de Religie, precum și menținerea rolului și importanței acestei discipline de învățământ.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod