patriarhul > Mesaje > O cetate a credinţei, culturii şi unităţii româneşti

O cetate a credinţei, culturii şi unităţii româneşti


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru), duminică, 11 octombrie 2015:

Catedrala Veche a Aradului, cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, aniversează anul acesta (2015) 150 de ani de la târnosire.

Această catedrală, care ilustrează un veac şi jumătate din viaţa eparhiei Aradului, a fost construită între anii 1857-1861, în vremea arhipăstoririi Episcopului Procopie Ivaşcovici şi sub coordonarea arhitectului Antoniu Zigler. Ea a fost zidită în stilul baroc, adoptat în secolul 19 de majoritatea bisericilor din Transilvania, înscriind nume cunoscute de meşteri, între care amintim pe pictorii Nicolae Alexici, Ioan Zaicu şi Anastasia Demian şi sculptorul Iosiv Bosioc.

De la începutul existenței ei şi până astăzi, Catedrala Veche a Aradului a fost locul de manifestare, slujire şi osteneală misionară în această parte a țării a unor ierarhi vrednici, păstrători ai dreptei credințe, luminători ai poporului şi sprijinitori ai celor aflaţi în nevoi.

Astfel, în lista marilor ierarhi români din Arad, care au slujit în această Catedrală se remarcă în mod deosebit: episcopul Ioan Meţianu, ajuns mai târziu Mitropolit al Ardealului şi de numele căruia se leagă zidirea impunătoarei Catedrale mitropolitane din Sibiu, episcopul Ioan Ignatie Papp, care şi-a legat numele, între multe alte realizări, de înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, eruditul vlădică Grigorie Comşa, vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, fostul Mitropolit al Banatului, şi, de asemenea, Patriarhul Teoctist Arăpaşu, care a păstorit la Arad mai mult de 10 ani (1962-1973). Din anul 1984 până azi, episcop şi arhiepiscop al Aradului este Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, care împlineşte anul acesta (2015) 31 de ani de arhipăstorire.

Totodată, Catedrala Veche a Aradului a fost şi loc de promovare a teologiei şi culturii româneşti, prin activitatea rodnică a unui număr impresionant de preoți, unii profesori la Institutul Pedagogic-Teologic din Arad, iar mai târziu la Academia Teologică din Arad şi în prezent la Facultatea de Teologie a Universității Aurel-Vlaicu. Dintre aceştia amintim pe: protopopul Traian Văţian, preotul martir Ilarion V. Felea, preotul Florea Codreanu, preotul dr. Simion Şiclovan, preotul dr. Petre Deheleanu, la care se adaugă şirul unor personalităţi marcante ale Aradului, cum au fost: Av. Ioan Arcoşi, prof. Alexandru Gavra, Av. Mircea V. Stănescu, Dr. Atanasie Şandor, Av. Ioan Popovici-Desseanu, Demetriu Bonciu, Dr. Nicolae Oncu, Sava Raicu, Iosif Moldovan, Prof. Ascaniu Crişan.

De asemenea, Catedrala Veche din Arad a fost spaţiu-simbol al multor evenimente de seamă din istoria românilor din această parte a ţării.

Astăzi, Catedrala Veche, cu denumirea oficială de biserica Parohiei Arad-Centru, desfăşoară o intensă activitate pastorală, misionară, filantropică şi culturală prin programul de slujbe care se desfăşoară zilnic în biserică, prin cele două coruri: Corul „Armonia” cu o activitate neîntreruptă din anul 1919 şi Corul de Tineret înfiinţat în anul 1990; prin cele două asociaţii: Asociaţia femeilor creştineCuvioasa Paraschiva”, înfiinţată în anul 1997 şi Asociaţia „Calea Mântuirii”, înfiinţată în anul 2008. La acestea se adăugă şi activităţile educative pentru copiii şi tinerii parohiei, desfăşurate în cadrul Şcolii de duminică.

Acum, la ceas aniversar, adresăm felicitări şi părinteşti binecuvântări Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, clerului şi credincioșilor Parohiei Arad-Centru, precum şi tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului, dorindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod