documente > Comunicate > Patriarhii Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu comemoraţi la Catedrala Patriarhală

Patriarhii Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu comemoraţi la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti au fost pomeniți sâmbătă, 30 iulie 2016, vrednicii de pomenire Patriarhii Iustin Moisescu, la 30 de ani de trecerea la Domnul, și Teoctist Arăpaşu, la 9 ani de la mutarea sa la cele veșnice.

 

Slujba a fost oficiată după Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a apreciat activitatea celor doi conducători ai Bisericii Ortodoxe Române.

 

Sfârşitul lunii iulie ne aduce aminte că nu au fost zadarnice strădania şi lucrarea celor doi mari Patriarhi ai Bisericii noastre, Iustin Moisescu, care a condus Biserica Ortodoxă Română în perioada 1977 – 1986, şi Teoctist Arăpaşu până în 2007, din 1986. Biserica îi cinsteşte în mod deosebit amintind tuturor că ei s-au luptat mult. Lupta lor s-a dat cu puterile întunericului acestui veac, după cum Spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni. Au luptat împotriva întunericului care încerca să domine, dar ei au vorbit tuturor despre lumină şi au fost prin lucrarea lor fii ai luminii, a spus ierarhul.

 

Patriarhul Teoctist a fost comemorat și în comuna sa natală din județul Botoșani. Dimineață, la biserica Parohiei Victoria, ctitorie a fostului Întâistătător, au fost săvârșite Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire. De asemenea, un parastas a fost oficiat şi la casa memorială a Patriarhului din satul Tocileni, jud. Botoşani.

 

***

Patriarhul Teoctist a trecut la Domnul în ziua de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani, după ce a condus Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani.

Întronizarea Patriarhului Iustin a avut loc la 19 iunie 1977. Ierarhul s-a mutat la cele veşnice în 31 iulie 1986.

parastas catedrala

 

Foto: Ziarul Lumina

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod