documente > Documente principale > Patriarhul Daniel despre creaţie: „Să nu o urâţim! Să nu o profanăm! Să nu o distrugem!”

Patriarhul Daniel despre creaţie: „Să nu o urâţim! Să nu o profanăm! Să nu o distrugem!”

În fiecare an, în data de 8 iunie, este marcată Ziua Mondială a Oceanelor pentru a reaminti importanţa oceanelor şi modul în care influenţează acestea viaţa omului şi întreaga planetă.

 

În repetate rânduri, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a atras atenţia asupra necesităţii protejării şi conservării întregii creaţii: „Vocația noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori și nu ca proprietari ai creației”.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Oceanelor, 8 iunie 2016, redăm un îndemn al Patriarhului României adresat tuturor credincioşilor. Preafericirea Sa subliniază importanţa protejării apelor, oceanelor şi întregii creaţii, ca daruri primite de la Dumnezeu.

Întreaga creaţie, întreaga făptură, este făcută pentru sfinţire, pentru binecuvântare. De aceea, noi, cei care suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând şi sfinţind locul în care trăim şi având o grijă deosebită pentru creaţia lui Dumnezeu: să nu o urâţim, să nu o profanăm, să nu o distrugem, să nu distrugem frumuseţea pământului, să nu distrugem frumuseţea râurilor, să nu poluăm apele mării şi ale oceanelor.

Dar multele noastre păcate care sunt o poluare a sufletului determină adesea şi o poluare a creaţiei pentru că este o legătură între sufletul păcătos şi natura profanată de omul lacom de înavuţire şi care nu este responsabil pentru darurile primite de la Dumnezeu ca să le cultive şi să le transmită şi generaţiilor viitoare.

De aceea, sfinţirea caselor, sfinţirea grădinilor şi sfinţirea lumii pe care a creat-o Dumnezeu ne cheamă la multă responsabilitate.

Să binecuvântăm darurile primite de la Dumnezeu şi să-I mulţumim!

 

Patriarhul

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod