documente > Comunicate > Patriarhul Ierusalimului și Patriarhul României la Palatul Cotroceni

Patriarhul Ierusalimului și Patriarhul României la Palatul Cotroceni

 

 Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României au fost primiţi astăzi, 25 octombrie 2014, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, domnul Traian Băsescu.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea a primit din partea Președintelui României, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Cruce.

 

În cadrul întrevederii, după cum aflăm de la TRINITAS TV, Președintele României și-a exprimat aprecierea pentru eforturile pe care Patriarhia Ierusalimului le face cu scopul de a cultiva dialogul între religii și confesiuni la Locurile Sfinte.

 

La rândul său, Patriarhul Ierusalimului a mulțumit pentru contribuția comunității românești la Locurile Sfinte, fie că sunt pelerini sau cetățeni stabiliți în Ierusalim.

 

„Vizita Noastră are loc într-o perioadă a evoluţiilor politice şi culturale radicale, atât la nivel internaţional, cât şi naţional sau local. Suntem conştienţi de situaţia socio-economică complicată din ţara dumneavoastră şi din regiune. Totuşi, ştim din ultima dumneavoastră vizită şi din pelerinajul din Israel şi din Statul Palestinian că dumneavoastră cunoaşteţi situaţia frământată din regiunea noastră, respectiv, din Orientul Mijlociu şi, în special, din Ţara Sfântă. Suntem siguri că atunci aţi avut o experienţă personală care v-a convins că prezenţa creştină în Orientul Mijlociu este o componentă indispensabilă a contextului multietnic, multicultural şi multireligios. Dorim să vă supunem atenţiei suferinţa creştinilor din această regiune, care este rezultatul unei persecuţii declarate împotriva lor. În aceeaşi măsură în care valorile creştine şi normele morale au plămădit şi format identitatea culturală şi morală a ţării dumneavoastră, membră a Uniunii Europene, tot astfel creştinismul a modelat structura socio-politică şi religioasă actuală a Ţării Sfinte, care include Israelul, Regatul Haşemit al Iordaniei şi Statul Palestina. Întrucât Biserica şi Statul servesc aceluiaşi scop, adică binele cetăţenilor, este imperativ ca Biserica şi Statul să-şi unească valorile spirituale comune pentru a se opune forţelor distructive care ameninţă fiinţa umană, considerată a fi însăşi chipul Creatorului ei, Atotputernicul Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului.

 

Patriarhul României i-a mulțumit președintelui pentru modul în care a încurajat, în toți acești ani, cooperarea dintre instituțiile statului și Biserică, adăugând faptul că vizita Preafericirii Sale Teofil al III-lea în România înseamnă foarte mult pentru credincioșii din țara noastră, confirmând, astfel, legăturile istorice și spirituale profunde care ne leagă de Locurile Sfinte.

 

„Încercăm să continuăm să ne ajutăm reciproc. Îi suntem foarte recunoscători Preafericirii Sale pentru felul în care îi primește pe pelerinii noștri în Țara Sfântă. Vom continua să trimitem săptămânal pelerini în Țara Sfântă, pentru a vizita Locurile Sfinte și pentru a da expresie credinței vii. Avem nevoie ca aceste pelerinaje să nu fie doar experiențe turistice, ci îmbunătățiri ale calității vieții parohiale”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Cei doi patriarhi și delegațiile însoțitoare au vizitat la final Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din incinta Palatului Cotroceni.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod