galerie-foto-2015 > Septembrie > Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Cluj-Napoca (6 septembrie 2015)

Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Cluj-Napoca (6 septembrie 2015)

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Duminica a XIV-a după Rusalii, astăzi, 06 septembrie 2015, a oficiat Sfânta Liturghie solemnă pe scena amenajată lângă Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu prilejul Evenimentului Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa. Chiar dacă vremea nu a fost cea mai potrivită, miile de tineri ortodocși din lume s-au rugat împreună pentru viitorul Europei la Cluj-Napoca.

 

Alături de Preafericirea Sa, s-au aflat următorii ierarhi:

 

- Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,

 

- Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,

 

- Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop de Kalmykia şi Elista (Patriarhia Moscovei),

 

- Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei),

 

- Preasfințitul Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Biserica Ortodoxă Ucraineană - Patriarhia Moscovei),

 

- Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului,

 

- Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,

 

- Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

După citirea Pericopei Evanghelice de la Matei 22, 2-14, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat HAINA DE NUNTĂ CEREASCĂ – LUMINA SUFLETULUI CURAT (Cuvântul integral al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române poate fi citit în întregime aici), în care a evidenţiat învăţăturile ce reies din textul biblic, din care redăm un fragment:

 

„Sfinții Părinți ai Bisericii, mai ales Sfântul Grigorie de Nyssa, trăitor în secolul al IV-lea, a interpretat această expresie: «Mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși» zicând că toți oamenii sunt chemați la mântuire, dar sunt aleși cei care răspund chemării, mai precis cei care se pregătesc să împlinească voia lui Dumnezeu Care-i cheamă la viața veșnică. Toți oamenii sunt chemați în Iisus Hristos la nunta Sa din ceruri, la mântuire, adică la fericirea comuniunii de iubire şi viaţă veșnică, dar devin aleși cei care răspund chemării lui Dumnezeu prin credință, rugăciune și fapte bune. Aceștia ascultă Sfânta Evanghelie, participă la Sfintele Slujbe, se împărtășesc cu Sfintele Taine, care sunt arvuna nunții fiului de împărat, și ajută pe cei în nevoi. Aleși devin cei care prin nevoințe multe, prin lacrimi de pocăință își curăță haina de la Botez pătată de păcate și se luminează prin Sfânta Spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie”.

 

„Când în Evanghelie se vorbește despre haina de nuntă, aceasta nu se referă doar la hainele exterioare care acoperă trupul omului trecător, ci se referă mai ales la haina sufletului omului, care se prezintă în fața Dreptului Judecător înveșmântat în lumină sau în întuneric, în lumina credinței și a faptelor bune, sau în întunericul necredinței și al faptelor rele sau al păcatelor.

 

De fapt, haina aceasta este harul lui Hristos primit la Botez, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel zicând: «Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat» (Galateni 3, 27). Ne-am îmbrăcat în Hristos în sensul că prin Botez ne îmbrăcăm cu haina harului Său, cu haina prezenței Sale luminoase și sfințitoare, în noi și în jurul nostru. De aceea, la Botez se cere: «Dă-mi mie haină luminoasă, Cel ce te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină». Haina luminoasă primită la Botez este «harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu-Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt” (cf. 2 Corinteni 13,  13)», a spus Preafericirea Sa.

 

Ecteniile din cadrul Liturghiei au fost rostite în română, greacă și rusă, iar răspunsurile au fost date de Corul Psalmodia Transylvanica, dirijată de părintele Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, le-a mulțumit tuturor instituțiile partenere care s-au implicat în organizarea acestei întâlniri, dar în mod special tinerilor pentru credința și răbdarea de care au dat dovadă.

 

Au fost invitați pentru a lua cuvântul toți ierarhii veniți din străinătate care au transmis tinerilor salutul lor cald și organizatorilor un scurt mesaj de felicitare. 

 

De asemenea, Patriarhul României a acordat diplome și distincții la acest eveniment.

 

Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, Preasfințitul Părinte Qais şi Preasfințitul Părinte Iona, au primit Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur.

 

Aceeași diplomă a fost acordată și prefectului județului Cluj, Gheorghe Vușcan, președintelui Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan și primarului municipiului, Emil Boc.

 

Daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au primit și preoții de la Catedrala Mitropolitană: o cruce, o evanghelie, precum şi cărți de cult.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod