documente > Comunicate > Patriarhul României a sfințit pictura Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Afumați II

Patriarhul României a sfințit pictura Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Afumați II

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit, duminică, 28 februarie 2016, pictura bisericii Parohiei Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Afumați II din Protopopiatul Ilfov Nord.

 

Slujba de sfințire a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul de învățătură rostit că Evanghelia Duminicii Întoarcerii Fiului risipitor este deosebit de ziditoare pentru că ne ajută să înțelegem cât de folositoare este pocăința pentru urcușul nostru sufletesc spre Înviere, ca ridicare din păcat și ca bucurie a întâlnirii noastre cu Hristos-Domnul, Cel care ne-a descoperit iubirea milostivă a Tatălui ceresc.

 

(Predica Patriarhul României la Duminica Întoarcerii Fiului risipitor poate fi citită integral aici)

 

Dumnezeu respectă libertatea omului, chiar dacă aceasta e folosită în mod nechibzuit sau pătimaş

 

Pericopa Evanghelică citită astăzi în toate locașurile de cult ne descoperă, în același timp, puterea pocăinței omului păcătos, iubirea milostivă a lui Dumnezeu-Tatăl și bucuria iertării celui ce se pocăiește, deoarece tatăl despre care se vorbește în Evanghelie reprezintă iubirea părintească a lui Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos și Tatăl nostru Cel ceresc, a spus Preafericirea Sa.

 

Evanghelia ne spune că fiul cel tânăr a dorit să facă experiența libertății ca înstrăinare de tatăl său și de casa părintească. Cu surprindere, vedem că tatăl acceptă cererea fiului său de-a primi partea sa de avere și de-a părăsi casa părintească, dovadă că Dumnezeu respectă libertatea omului de-a urma propriul drum în viață. Omul are, așadar, libertatea de a folosi toată energia vieții sale, darurile sale naturale sau darurile dobândite de la alţii după cum dorește, iar Dumnezeu respectă această libertate, chiar dacă știe că omul o poate folosi într-un mod contrar voinței divine. Totuși, deodată cu respectul arătat de Dumnezeu libertății omului, Evanghelia de astăzi ne arată și drama sau eșecul libertății omului ca înstrăinare de Dumnezeu”, a mai arătat Preafericitul Părinte Daniel.

 

După oficierea slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Daniel a oferit distincții persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor de la această parohie:

 

  • Părintele paroh Florin Ionică a fost hirotesit iconom stavrofor, iar Părintele coslujitor Alexandru Cristian a primit rangul de Sachelar;

 

  • Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni a fost acordat:

-          Dlui. Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați;

-          Dlui. Mircea Tudor;

 

 

  • Diploma omagială Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a fost oferită:

-          Dlui. pictor Nicolae Hrițcu

-          Dlui. prof. Nicolae Mărgărit

-          Dlui. economist Ionel Ciuclea

-          Dnei. Tudorița Ștefănescu

-          Dlui. Sorin Anghel

-          Dlui. Vasile Ciocenu

 

 

  • Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou:

-          Consiliului parohial al Parohiei Afumați II

 

 

  • Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului:

-          Comitetului parohial al Parohiei Afumați II

 


 
Galerie foto:
Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod