documente > Comunicate > Patriarhul României: Harul lui Dumnezeu se dăruiește oamenilor care s-au ostenit mult și care din multa osteneală au învățat multa smerenie

Patriarhul României: Harul lui Dumnezeu se dăruiește oamenilor care s-au ostenit mult și care din multa osteneală au învățat multa smerenie

Evanghelia acestei duminici ne arată că întâlnirea cu Dumnezeu face din pescari apostoli, a evidențiat Preafericirea Sa în predica rostită la Paraclisul Patriarhal Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

 

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că, în Evanghelia din Duminica a 18-a după Rusalii, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată importanţa ascultării și a smereniei în viața omului.

În toate bisericile a fost citită astăzi, 25 septembrie 2016, în duminica a 18-a după Rusalii, Evanghelia relatează minunea Pescuirii Minunate (vezi textul mai jos).

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că textul evanghelic ne prezintă trei mari învățături:

În primul rând, Evanghelia ne arată că Iisus vorbind mulțimilor din corabie la malul lacului Ghenizaret, prefigura taina Bisericii Sale în care prin Evanghelia Sa ne vestește Împărăția lui Dumnezeu, ca spațiu al bucuriei și al mântuirii veșnice pentru sfinți și pentru cei care au crezut în Hristos. În al doilea rând, Evanghelia ne arată că pescuirea minunată era o lecție de învățătură duhovnicească privind taina Bisericii. După pescuirea minunată, pescarii de pește devin pescari de oameni. Apostolii Mântuitorului pescuiesc pe oameni din marea vieții trecătoare în corabia mântuirii, în Biserică, pentru a le dărui viață veșnică. În al treilea rând, vedem că harul lui Dumnezeu, care este baza oricărei reușite în viață, se dăruiește oamenilor care s-au ostenit mult și care din multa osteneală au învățat multa smerenie. Iisus nu a săvârșit minunea pescuirii pentru niște pescari leneși care au dormit toată noaptea, ci minunea a fost sâvârșită pentru pescari harnici care s-au ostenit toată noaptea, a arătat Patriarhul Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat că după sâvârșirea minunii, cei aflați în corabie au conștientizat starea lor de păcătoșenie în contrast cu sfințenia lui Dumnezeu.

După săvârșirea minunii, în mod suprinzător, în loc sa îi mulțumească Mântuitorului și în loc să se bucure, cei din corabie s-au înspăimântat. Această teamă se naște din întâlnirea păcătoșeniei omului cu sfințenia lui Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre simbolistica arhitecturii unei biserici ortodoxe.

Biserica este prefigurată de corabie, de aceea în tradiția ortodoxiei locașul de cult are formă de corabie. Constituțiile Apostolice de la sfârșitul secolului al 3-lea începutul secolului al 4-lea învață că Biserica trebuie să fie mare și să aibă formă de corabie. Mai târziu, corabia a luat formă de cruce, iar turla bisericii seamană cu un catarg de corabie care are deasupra crucea lui Hristos. Corabia mântuirii, Biserica lui Hristos, a fost prefigurată prin corabia lui Noe în care au scăpat de potop doar cei aleși, a evidențiat Patriarhul României.

Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea Minunată) Luca 5, 1-11

În vremea aceea şedea Iisus lângă lacul Ghenizaretului şi a văzut două corăbii oprite lângă ţărm, iar pescarii ieşiseră din ele şi-şi spălau mrejele. Intrând în corabia care era a lui Simon, l-a rugat s-o depărteze puţin de la uscat; apoi, şezând în corabie, învăţa din ea mulţimile. Iar când a terminat de vorbit, i-a zis lui Simon: depărteaz-o la adânc şi aruncaţi mrejele voastre, ca să pescuiţi. Atunci, răspunzând Simon, I-a zis: Învăţătorule, toată noaptea ne-am ostenit şi nimic n-am prins; dar, la porunca Ta, voi arunca mreaja. Şi, făcând ei aşa, au prins mulţime mare de peşte, încât li se rupeau mrejele. Deci au făcut semn tovarăşilor, care erau în cealaltă corabie, ca să vină să le ajute. Şi au venit şi au umplut amândouă corăbiile, de erau gata să se scufunde. Iar Simon Petru, văzând aceasta, a căzut la picioarele lui Iisus şi I-a zis: du-Te de la mine, Doamne, căci sunt om păcătos; pentru că îl cuprinsese spaimă pe el şi pe toţi cei care erau cu el, din pricina pescuitului atâtor peşti pe care îi prinseseră; tot aşa şi pe Iacob şi pe Ioan, fiii lui Zevedeu, care erau tovarăşii lui Simon. Atunci Iisus a zis către Simon: nu-ţi fie frică; de acum înainte vei fi pescar de oameni. Şi, trăgând corăbiile la uscat, au lăsat totul şi au mers după Dânsul.

 

Patriarh

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod