documente > Comunicate > Patriarhul României la biserica Sfânta Paraschevi din Istanbul

Patriarhul României la biserica Sfânta Paraschevi din Istanbul

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a vizitat duminică, 9 martie 2014, biserica parohiei ortodoxe române Sfânta Paraschevi din Istanbul. Cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat pe credincioșii români care păstrează vii credința și tradițiile românești.

 

Biserica „Sfânta Paraschevi” a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu.

 

„Anul acesta este anul Sfinților Brâncoveni în Patriarhia Română și de aceea am oferit Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, o icoană cu Sfinții Brâncoveni ca semn de mulțumire pentru că ne oferă această posibilitate să avem aici pentru comunitatea Ortodoxă Română un loc de slujire liturgică. Sanctitatea Sa Bartolomeu este foarte generos și a înțeles importanța pastorației creștinilor ortodocși de alte etnii care se află în acest oraș, în Istanbul”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

 

Preafericirea Sa a vorbit și despre sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care s-a încheiat ieri, la Patriarhia Ecumenică: „Ne bucurăm că în aceste zile am putut să ne întâlnim cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Surori şi împreună am reuşit să facem programul pentru viitorul Sinod Panortodox care se va ţine în jurul Sărbătorii Rusaliilor din anul 2016. Avem o bucurie că deja s-a fixat data, temele şi modul de lucru”.

 

Patronată de “Sfânta Mare Muceniţa Parascheva’’, această frumoasă şi veche biserică se află pe malul răsăritean al golfului “Cornul de Aur” în cartierul Haskoy, în apropiere de Muzeul Rahmi Koç şi de vechiul pod metalic astăzi închis. Intrarea din latura de Est a bisericii Sf. Mc. Parascheva-Prikidion are deasupra o pisanie care menţionează restaurarea bisericii din temelie realizată cu ajutorul donaţiei Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu în anul 1692.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod