Biserica Ortodoxă se află duminică, 31 ianuarie 2016, în Duminica a XXXII-a după Rusalii. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul al XIX-lea, versetele de la 1-10: „În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon şi iată un om bogat cu numele Zaheu, care era mai mare peste vameşi, căuta să vadă cine este Iisus; dar nu putea de mulţime, pentru că era mic de statură. Atunci, alergând înainte, s-a suit într-un dud, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Dar când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, l-a văzut şi a zis către el: Zaheu, grăbeşte-te şi dă-te jos, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta.Şi el, grăbindu-se, s-a coborât şi L-a primit cu bucurie. Când au văzut aceasta, toţi cârteau şi ziceau: a intrat să găzduiască la un păcătos. Dar Zaheu, stând în faţa Domnului, I-a spus: iată jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am nedreptăţit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus a grăit către el: astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că şi el este fiul lui Avraam. Fiindcă Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut”.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul României a arătat că Zaheu Vameşul este singurul bogat care se mântuieşte dintre cei prezentaţi de Sfântul Evanghelist Luca.
„Sfânta Evanghelie ne arată cum schimbarea modului de a fi a unui bogat poate să-i aducă mântuirea. Când din om lacom devine un om milostiv, arătând în acelaşi timp pocăinţă şi fapte de pocăinţă, Zaheu Vameşul este singurul bogat care se mântuieşte dintre cei prezentaţi de Sfântul Evanghelist Luca, chiar dacă înainte de întâlnirea cu Domnul Iisus Hristos vameşul era preocupat doar de îmbogăţire, asuprind mulţi oameni şi răpind averea lor”.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat faptul că Zaheu Vameşul şi-a schimbat viaţa pentru că i s-a arătat de către Domnul Hristos o bunătate copleşitoare pe care nu o merita.
„Evanghelia de astăzi, deşi este relativ scurtă, ne arată o mare taină şi anume, modul în care Hristos Domnul caută pe cei pierduţi ca să-i recupereze, ridică pe cei căzuţi, vindecă pe cei bolnavi sufleteşte şi trupeşte. Mâi întâi, harul lui Hristos, harul dumnezeiesc a intrat în sufletul lui Zaheu Vameşul pe când acesta Îl căuta pe Iisus şi apoi Iisus a intrat în casa celui care Îl căuta. I-a dat vindecare şi a proclamat mântuirea casei, adică izbăvirea sau eliberarea de patima lăcomiei. Evanghelia aceasta este deosebit de importantă pentru noi, deoarece ea ne arată că omul care şi-a schimbat viaţa după întâlnirea cu Hristos Care S-a autoinvitat în casa sa nu s-a schimbat din om rău în om bun fiindcă a fost certat de Iisus sau fiindcă a fost ameninţat de Iisus că dacă nu se schimbă va trece prin multe necazuri şi suferinţe. Acest păcătos şi-a schimbat viaţa nu pentru că a fost pedepsit, nici pentru că a fost certat, ci pentru că a fost onorat, deşi nu merita. Pentru că i s-a arătat o bunătate copleşitoare pe care nu o merita fiind foarte rău şi s-a schimbat deci nu pentru că a fost certat, ci pentru că a fost onorat într-un mod neaşteptat”.
De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai evidenţiat că mulţimea de daruri primite de la Dumnezeu trebuie să o considerăm chemarea tainică la înnoirea vieţii.
„Cu alte cuvinte, bunătatea lui Iisus Hristos a schimbat răutatea din el şi l-a făcut milostiv. Prin aceasta Evanghelia ne învaţă că nu trebuie să aşteptăm niciodată de la Dumnezeu pedepse, necazuri, boli ca să ne eliberăm de patimi egoiste, ci însăşi îndelunga răbdare şi bunătatea lui Dumnezeu trebuie să ne schimbe, să ne ajute să devenim şi noi buni şi milostivi. Când Dumnezeu ne dăruieşte o mulţime de daruri ca sănătate, ajutor în viaţă, deşi nu le merităm, totuşi trebuie să considerăm aceasta ca o chemare tainică la înnoirea vieţii, la sfinţirea vieţii şi să devenim mai milostivi, mai recunoscători faţă de Dumnezeu şi mai sensibili faţă de nevoile celor din jur şi să fim mai drepţi şi să ne gândim că cea mai mare nu este bogăţia materială, ci bogăţia bunătăţii sufletului, a iubirii smerite şi milostive a lui Dumnezeu Care Se sălăşluieşte în omul credincios şi împlinitor al voii Lui”.
Patriarhul României a arătat şi moduri prin care noi ne putem schimba în bine.
„Cum şi când ne putem noi converti sau schimba în bine ? În foarte multe chipuri şi în orice moment. De pildă, când vedem un om mai credincios decât noi nu trebuie să-l invidiem, nici să fim nepăsători, ci să ne hotărâm să avem şi noi credinţă mai mare. Când vedem un om mai generos sau mai milostiv decât noi nu trebuie să-l invidiem, ci să ne hotărâm să fim şi noi mai milostivi, mai buni, mai darnici. Când vedem un om că se roagă mai mult decât noi şi trăieşte o viaţă curată de sfinţenie nu trebuie să-l invidiem, ci să ne hotărâm să ne rugăm şi noi mai mult şi să avem o viaţă mai bună, mai bine plăcută lui Dumnezeu şi să căutăm să ne eliberăm de păcate prin pocăinţă şi să săvârşim faptele bune ale iubirii milostive. Astfel făcând auzim şi noi cum răsună tainic în sufletele noastre cuvintele Domnului Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia pentru că şi acesta este fiul credinţei”.
Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.
Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XVI-a după Rusalii.