documente > Comunicate > Patriarhul României: „Poporul român s-a format și s-a creștinat lent, dar profund”

Patriarhul României: „Poporul român s-a format și s-a creștinat lent, dar profund”

Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit astăzi, 03 iulie 2016, în Duminica a 2-a după Rusalii, pe Sfinții Români.

 

Astăzi trebuie să mulțumim lui Dumnezeu mai ales pentru darurile Duhului Sfânt revărsate în sfinții din poporul român, daruri pe care ei le-au cultivat prin credință și nevoință, prin rugăciune și fapte bune spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire, a arătat Patriarhul României în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.

 

În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov de către Părintele Arhimandrit Nectarie Şofelea, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, alături de preoții slujitori ai locașului de cult.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a adresat un cuvânt de învăţătură sutelor de credincioși prezenți în cadrul căruia a subliniat învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi în toate locașurile de cult din Patriarhia Română (n.r.: de la Sf. Ev. Matei 4, 18-23):

 

În primul rând, Iisus alege ucenici și îi cheamă la misiune pe patru pescari: Petru și Andrei, fiii lui Iona, și pe Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu. În al doilea rând, vedem că toți cei chemați răspund imediat chemării Sale, deoarece Iisus este Dumnezeu Cuvântul și Izvorul vieții veșnice. În al treilea rând, vedem că Iisus predică Evanghelia Împărăției cerurilor și totodată vindecă toată boala și neputința din popor. În al patrulea rând, înțelegem că rodirea predicării Evangheliei Împărăției cerurilor pe pământ românesc, începând cu Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi chemat la misiune, Ocrotitorul României, s-a arătat în mulțimea Sfinților Români pe care îi prăznuim astăzi, în a doua duminică după Pogorârea Duhului Sfânt.

 

În continuare, Patriarhul României a arătat că în Duminica Sfinților Români ne aducem aminte de cei ce au predicat Evanghelia lui Hristos pe pământul țării noastre, începând cu însuși Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolie, despre care ne vorbește chiar Evanghelia din această zi.

 

Pe temelia predicii Sfântului Apostol Andrei și a ucenicilor săi în sud-estul țării noastre, în Dobrogea de astăzi, s-a răspândit creștinismul la străromâni și români, astfel încât poporul român s-a format și creștinat lent, dar profund. Poporul român nu a fost creștinat într-un anumit an, la comanda cneazului, regelui sau împăratului, cum a fost cazul la unele popoare vecine. Creștinarea românilor s-a făcut de jos în sus, începând cu oamenii simpli și cu soldații creștini din legiunile romane veniți în Dacia, iar apoi prin lucrarea unor misionari creștini, în special răsăriteni vorbitori de limbă greacă și latină, a spus Preafericirea Sa.

 

La final, Preafericitul Părinte Daniel a oferit obștii Mănăstirii Pasărea mai multe cărți de cult și de învățătură ortodoxă, apărute recent la Editurile Patriarhiei Române, iar credincioșilor le-a oferit iconițe cu chipul comuniunii Sfinților Români. Din partea obștii monahale, Preafericirea Sa a primit un buchet de flori.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod