galerie-foto-2015 > Mai > Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Pasărea (24 mai 2015)

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Pasărea (24 mai 2015)

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat astăzi, 24 mai 2015, în Duminica a VII-a după Paști, numită și a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Pasărea din judeţul Ilfov unde a participat la Sfânta Liturghie.

 

Dreapta credinţă şi rugăciunea menţin unitatea Bisericii

 În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Patriarhul României a arătat că din Pericopa Evanghelică citită astăzi, de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 17, versetele de la 1 la 13, învăţăm, îndeosebi, că dreapta credinţă şi rugăciunea menţin unitatea Bisericii: „Evanghelia de astăzi cuprinde trei mari adevăruri. În primul rând, ea ne arată că Fiul lui Dumnezeu a venit în lume ca să dăruiască oamenilor viaţă veşnică. În al doilea rând, Mântuitorul Iisus Hristos descoperă ucenicilor numele lui Dumnezeu, şi anume că Dumnezeu este Tatăl unui Fiu Veşnic, nu doar Tată Făcător al cerului şi al pământului sau păzitor al poporului ales, ci este Tatăl unui Fiu Veşnic care este Iisus Hristos, Cel ce a devenit Om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Al treilea mare adevăr este rugăciunea pentru unitatea Bisericii, pentru comuniunea desăvârşită a ucenicilor şi a credincioşilor lui Hristos, a celor ce cred în El. Aceste trei mari adevăruri sunt împărtăşite ucenicilor pentru ca bucuria lui Hristos să fie deplină în ucenicii Săi, după cum se spune la finalul Evangheliei de astăzi. Această bucurie a lui Hristos este deplină când ei păstrează dreapta credinţă şi unitatea Bisericii”.

 

 Nimeni nu poate să se mântuiască decât dacă va crede în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu

 

 Preafericirea Sa a arătat legătură pe care o face Duminica a VII-a după Paşti între cele două sărbători, Înălţarea Domnului şi Pogorârea Duhului Sfânt: „Duminica de astăzi face legătura între sărbătoarea Înălţării Domnului şi sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt care va avea loc duminica viitoare, în Duminica a VIII-a după Paşti. Astfel, sărbătoarea aceasta este plină de înţelesuri duhovniceşti pentru că ea ne arată marele adevăr că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a coborât în lume, S-a făcut Om, a propovăduit Evanghelia Împărăţiei cerurilor, a pătimit, a fost răstignit pe Cruce, a fost îngropat şi apoi a Înviat, iar după 40 de zile de la Înviere S-a înălţat întru Slavă la ceruri. Aceasta pentru că El este Fiul lui Dumnezeu şi nimeni nu poate să se mântuiască, să se împărtăşească de slava cerească, decât dacă va crede în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Deci, Înălţarea la cer a Domnului ne cheamă să mărturisim dumnezeirea Lui, dreapta credinţă că Iisus Hristos nu este un simplu om, ci este Fiul lui Dumnezeu cel Viu. Însă, duminica aceasta este şi o pregătire pentru Duminica Pogorârii Duhului Sfânt deoarece Hristos se Înalţă la ceruri întru Slavă pentru ca Duhul Sfânt să pogoare întru smerenie, astfel încât pe cei care cred în Hristos şi trăiesc în smerenie şi virtuţi să-i înalţe la ceruri împreună cu Hristos”.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod