galerie-foto-2015 > Iulie > Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Parohia ”Sfântul Ilie” din Techirghiol (20 iulie 2015)

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Parohia ”Sfântul Ilie” din Techirghiol (20 iulie 2015)

 

Creștinii ortodocși l-au pomenit lunea aceasta, 20 iulie 2015, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

 

Profetul a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca exemplu de credinţă şi curaj demne de urmat.

 

Mai multe lăcașuri de cult din țară și de peste hotare și-au sărbătorit ocrotitorul. Aflat în Parohia ”Sfântul Ilie” din Techirghiol, cu prilejul hramului, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre viața profetului.

 

„Sfântul Proroc Ilie se bucură de o mare cinstire atât în iudaism cât şi în creştinism şi chiar în islam, fiind socotit unul dintre profeţi. De aceea, cele trei mari religii monoteiste au faţă de Sfântul Proroc Ilie o cinstire deosebită. Sfântul Proroc Ilie face parte din prorocii Vechiului Testament care nu şi-au scris predicile sau cuvântările lor către popor. Sfântul Ilie a trăit şi a făcut lucruri minunate în secolul al IX-lea îHs., în timpul regelui Ahab din Samaria care a domnit între anii 874 -853 îHs”, a spus Preafericirea Sa potrivit TRINITAS TV.

 

Prorocul Ilie a săvârșit mai multe fapte minunate: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a despărțit apa Iordanului și a vorbit cu Dumnezeu pe muntele Horeb.

 

„Sfântul Ilie a mers 40 de zile postind până în muntele Horeb şi acolo s-a ascuns într-o peşteră. A fost un vifor mare, un uragan – a trecut peste munte-, apoi cutremur de pământ şi apoi foc, dar Domnul nu era prezent în viforul mare, ci la sfârşit a venit o adiere de vânt şi Domnul a fost prezent în acest vânt subţire, dar Ilie şi-a acoperit faţa pentru că nu putea suporta să vadă cu ochii prezenţa lui Dumnezeu, dar a simţit prezenţa Lui prin această adiere de vânt răcoritor, binecuvântător”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la ceruri netrecând prin moarte

 

Prin vrerea lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la ceruri într-un car de foc, netrecând prin moarte, a mai amintit Preafericirea Sa.

 

„Dincolo de Iordan, deodată când se afla cu Elisei, ucenicul său, a venit un vârtej de vânt şi un car de foc care era tras de cai de foc l-a luat pe Ilie şi l-a ridicat la cer. Ilie a lăsat mantia sa care a căzut şi Elisei a luat-o şi i-a dat harul lui să continue activitatea lui de proroc. Această mantie a fost atât de plină de har, de lucrare a puterii lui Dumnezeu încât când a trecut Iordanul din nou ucenicul Elisei a lovit apa cu mantia şi s-a desfăcut şi s-a împărţit în două şi a trecut înapoi Iordanul ca pe uscat”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

El s-a arătat, împreună cu Moise, la Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, pe muntele Tabor.

 

„În Sfânta Scriptură, În Noul Testament, Evangheliile ne arată că la Schimbarea la faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, pe Muntele Taborului, au apărut deodată Moise şi Ilie şi vorbeau cu Iisus în slava Taborului despre pătimirea viitoare a lui Hristos, pentru că Schimbarea la faţă a avut loc cu puţină vreme de răstignirea şi învierea Mântuitorului. De ce Moise şi Ilie s-au arătat împreună cu Iisus la Schimbarea la faţă. Pentru că Moise reprezenta Legea, iar Ilie reprezenta pe toţi prorocii, deşi nu a scris cărţi, dar puterea Duhului lucrător în El a fost atât de mare încât el a devenit reprezentatul tuturor prorocilor”, a spus Patriarhul României.

 

Sfânta Scriptură și Tradiția Bisericii ne spun că Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârșitul veacurilor, ca Înaintemergător al celei de-a doua veniri a lui Hristos.

 

„Sfântul Proroc Ilie este numit Înaintemergător al celei de-a doua veniri pentru că la prima venire a Mântuitorului Iisus Hristos Înaintemergător a fost prorocul Ioan Botezătorul care însă, ni se spune în sfintele cărţi ale Sfintei Scripturi, lucra cu puterea lui Ilie. Deci avea aceeaşi râvnă pentru Dumnezeu, aceeaşi iubire profundă, fierbinte faţă de Dumnezeu şi aceeaşi viaţă sfântă; focul prezent era sfinţenia vieţii lui care era un dar de la Dumnezeu pe care el însă l-a cultivat cu stăruinţă, cu post şi cu rugăciune. Deci, el este înaintemergător al celei de-a doua veniri a Mântuitorului Iisus Hristos”, a mai spus Preafericirea Sa.

 

Sfântul Proroc Ilie este pentru noi mare dascăl al dreptei credințe

 

„El ne arată că nu trebuie să ne luăm după mulțimile care rătăcesc de la dreapta credință. Indiferent cât este de mare numărul celor care se rătăcesc noi trebuie să păstrăm dreapta credință strămoșească chiar dacă suntem puțini. La un moment dat Sfântul Proroc Ilie a spus către Dumnezeu: Doamne eu am rămas singur. Altarele Tale sunt dărâmate, preoții Tăi uciși, eu sunt prigonit și ei, regele și regina, caută să imi ia viața. Dumnezeu i-a răspuns: Nu te teme Ilie căci în ascuns eu mi-am păstrat încă 7000 oameni care nu s-au închinat zeului Baal şi nici nu au sărutat statuile lui”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

 

Postul şi rugăciunea sunt mai tari decât orice putere lumească

 

De la Sfântul Ilie mai învățăm să fim milostivi și că postul și rugăciunea sunt mai tari decât orice putere lumească

 

„Trebuie să arătăm în situaţii grele şi o atitudine milostivă faţă de cei săraci, singuri şi neajutoraţi cum a făcut el dând exemplul cu bunătatea sa arătată faţă de văduva din Sarepta Sidonului căreia i-a înmulţit făina şi uleiul ca să nu se termine până va cădea ploaie din cer şi se va reface situaţia normală a naturii. Apoi, mai învăţăm de la Sfântul proroc Ilie că postul şi rugăciunea sunt mai tari decât orice putere lumească. Cei care aveau putere lumească, regele şi regina căutau să îl omoare, dar el s-a retras în munte, a postit 40 de zile şi 40 de nopţi şi s-a rugat, iar Dumnezeu nu numai că l-a salvat, dar şi l-a învrednicit să simtă prezenţa lui Dumnezeu”, a mai precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Preafericirea Sa a amintit că în ţara noastră, Sfântul Ilie este și ocrotitorul aviaţiei. De asemenea, Patriarhul României i-a felicitat pe toți cei care poartă numele prorocului sau derivate ale acestuia.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod