documente > Comunicate > Pregătiri pentru hramul Catedralei patriarhale

Pregătiri pentru hramul Catedralei patriarhale

 

22102014bPeste câteva zile, Bucureștiul va fi în sărbătoare. Pentru al 7-lea an consecutiv, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează tradiționala procesiune „Calea Sfinților”. Anul acesta, în procesiune vor fi purtate, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, care va fi adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea. Evenimentul va avea loc vineri, 23 octombrie, de la ora 12:30.

 

„La procesiunea calea Sfinţilor participă clericii din Capitală, dar şi din Judeţul Ilfov, respectiv protopopiatul Ilfov Nord şi protopopiatul Ilfov Sud”, a precizat Arhim. Cons. Veniamin Goreanu, Sectorul Administrativ-Bisericesc, Arhiepiscopia Bucureștilor

 

Ca și în ceilalți ani, pe toată durata pelerinajului, preoții vor asigura asistență religioasă credinicioșilor.

 

Icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci va fi dusă înapoi în Ţara Sfântă în seara zilei de luni, 27 octombrie. Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și cele ale Sfântului Constantin Brâncoveanu vor rămâne sub baldachinul din apropierea Catedralei patriarhale până marți, 28 octombrie.

 

Binecuvântarea Sfântului Constantin Brâncoveanu pentru pelerini

 

Pentru a doua oară în Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu vor fi aduse pe Colina Bucuriei, eveniment prilejuit de hramul Catedralei patriarhale. De asemenea, tot pentru a doua oară, cinstitele odoare vor fi purtate în procesiune în capitala țării în care a domnit voievodul martir. Racla cu Moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu se păstrează în singura ctitorie a domnitorului din București, Biserica „Sfântul Gheorghe” - Nou de la Kilometrul 0.

 

Un alt eveniment istoric pentru ctitoria voievodului martir este prezența Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Preafericirea Sa va participa aici la Sfânta Liturghie, duminică, 26 octombrie.

 

Moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost duse în pelerinaj, până în prezent, în mai multe eparhii din Muntenia, Ardeal, Oltenia și Moldova.

 

Program liturgic special la Catedrala patriarhală

 

Pelerinii și credincioșii care vor veni să se închine la sfintele moaște așezate în baldachinul din apropierea Catedralei patriarhale pot participa și la sfintele slujbe. Acestea vor fi oficiate atât în locașul de cult, cât și în altarul de vară din proximitatea acestuia.

 

„Slujbele vor începe la orele 18:00 în fiecare seară cu Privegherea Mare condusă de un ierarh înconjurat de un sobor de preoţi slujitori. Sfânta Liturghie sa va săvârşi dimineaţa de la orele 09:00. În ziua Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către cei doi Patriarhi, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, înconjuraţi de membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre şi de alţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre şi de alţi părinţi slujitori binecuvântând pe toţi credincioşii participanţi şi pelerinii care vor veni să se închine la Sfintele moaşte”, a spus pr. Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

 

Toate slujbele oficiate la Catedrala patriarhală vor fi transmise în direct de TRINITAS TV şi Radio TRINITAS.

 

Hrană pentru pelerini

 

Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi și anul acesta alături de pelerini. Pentru a-i întâmpina cum se cuvine, reprezentanții sectorului au pregătit pachete cu hrană pentru fiecare zi a pelerinajului.

 

„Ca în fiecare an Arhiepiscopia Bucureştilor va asista pelerinii oferind hrană. În fiecare zi se vor distribui aproximativ 4000 porţii de hrană, în total aprox. 12.000 de porţii. Pe timpul nopţii vom oferi ceai, cafea, apă plată. De asemenea, avem în vedere să asigurăm o asistenţă medicală primară şi o asistenţă medicală de urgenţă cu sprijinul SMURD-ului, al serviciului de ambulanţă Bucureşti Ilfov şi al Crucii Roşii sector IV astfel încât să evităm momente neplăcute şi să fim alături de pelerinii care vor veni pe Dealul Patriarhiei”, a declarat Arhid. Cons. Ionuț Iordăchescu de la Sectorul Social-Filantropic, Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

Anul acesta, pelerinajul la moaștele Sfântului Cuvios Dimitire cel Nou se va desfășura în perioada 24-28 octombrie.

 

Program special pentru Serviciul Colportaj

 

Ca și în anii trecuți, Serviciul Colportaj al Arhiepiscopiei Bucurestilor își va amplifica activitatea economico-misionară pentru a întâmpina pelerinii și credincioșii care vor veni să se închine la sfintele moaște. Pe Dealul Patriarhiei vor fi amplasate mai multe puncte de desfacere.

 

„Şi în acest an Serviciul Colportaj alături de celelalte sectoare ale Arhiepiscopiei Bucureştilor va completa frumuseţea şi eleganţa slujbelor ce se vor săvârşi pe parcursul hramului Catedralei Patriarhale prin amplasarea a mai multor puncte de vânzare a obiectelor de cult şi cărţilor religioase. Aceste puncte de desfacere vor fi amplasate pe esplanada din apropierea Catedralei Patriarhale, pe Dealul Patriarhiei şi în vecinătatea acestuia, adică pe strada 11 iunie, pe strada Ştefan Vodă, pe Bulevardul Brâncoveanu, Calea Victoriei. Şi în acest an vom fi ajutaţi de un nr. de 40 de studenţi ai Facultăţii de Teologie din Bucureşti care vor fi alături de pelerinii închinători oferindu-le spre vânzare obiecte, cărţi, lumânări”, a spus Protos. Joachim Bejenariu, director Serviciul Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Nici un pelerin nu va pleca de la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimtrie cel Nou fără un mic suvenir pentru cei de acasă. Serviciul Colportaj pune la dispoziție, printre altele, brățări, metanii, cruciulițe, icoane, acatiste, candele, tâmâie, dar și unele dintre cele mai noi apariții ale Editurilor Patriarhiei Române.

 

În perioada 24-29 octombrie, magazinele Serviciului Colportaj și punctele de desfacere amplasate pe Dealul Patriarhiei vor avea un program non-stop.

 

Colaborare între instituții la hramul Catedralei

 

La sărbătoarea hramului Catedralei patriarhale sunt aşteptaţi să participe zeci de mii de credincioși. Pentru ca evenimentele să se desfășoare și anul acesta fără incidente, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor vor colabora cu mai multe instituţii ale administraţiei publice locale. Pe Dealul Patriarhiei se vor afla zilnic 200 de jandarmi.

 

„Jandarmeria Capitalei a luat măsuri şi de această dată pentru prevenirea oricăror incidente şi situaţii de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică. Peste 200 de jandarmi vor fi zilnic aici, în zona Dealului Patriarhiei, pentru a se asigura că totul decurge normal. Avem şi câteva recomandări pentru cei care vor participa la această sărbătoare şi le transmitem pe această cale să manifeste răbdare, să evite îmbulzelile, să adopte un comportament civilizat şi totodată să respecte indicaţiile forţelor de ordine. Le atragem atenţia să nu lase la vedere bagaje sau obiecte de valoare care pot atrage atenţia persoanelor care profită de astfel de locuri aglomerate pentru a sustrage bunuri de valoare”, a declarat pentru TRINITAS TV. Cpt. Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria București

 

Jandarmeria București va colabora și cu celelalte structuri ale statului.

 

Pe toată durata pelerinajului, credincioşii vor beneficia zi şi noapte şi de asistenţă medicală.

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod