documente > Documente principale > Preotul Gheorghe Dragomir (1923 – 2016) – Păstor blând al Bisericii lui Hristos

Preotul Gheorghe Dragomir (1923 – 2016) – Păstor blând al Bisericii lui Hristos

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la slujba de înmormântare a Părintelui Gheorghe Dragomir, fost preot paroh al Parohiei Adormirea Maicii Domnului – Moara Săracă din comuna Moara Vlăsiei, Protoieria Ilfov Nord, duminică, 25 septembrie 2016:

 

Am primit cu întristare vestea trecerii din această viață vremelnică, în seara zilei de 22 septembrie 2016, a părintelui Gheorghe Dragomir, fost preot paroh al Parohiei Adormirea Maicii Domnului– Moara Săracă din comuna Moara Vlăsiei, Protopopiatul Ilfov Nord.

Părintele Gheorghe Dragomir s-a născut la data de 31 octombrie 1923, în localitatea Fundeni-Frunzărești, județul Călărași, primind o educație deosebită din partea părinților Florea și Maria Dragomir. A urmat cursurile școlii gimnaziale din localitatea natală, iar la finalizarea acestora, conștient de chemarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, s-a înscris la Seminarul TeologicNifon Mitropolitul din București, studiind aici între anii 1938-1945. După absolvirea Seminarului Teologic a urmat cursurile Institutului Teologic de grad universitar din București între anii 1945-1949. S-a căsătorit cu domnișoara Beatrice-Elena, având împreună doi copii: Dan şi Nina.

Părintele Gheorghe Dragomir a fost numit preot pe seama ParohieiAdormirea Maicii Domnului– Moara Săracă, fiind hirotonit în anul 1948 de către Preasfințitul Părinte Atanasie Dinică, în Catedrala Patriarhală din București.

La această parohie, părintele Gheorghe Dragomir a lucrat vreme de șaizeci de ani cu multă dragoste și dăruire la îndrumarea corespunzătoare a fiilor săi duhovnicești pe calea mântuirii.

Pe lângă deosebitele calități în lucrarea pastoral-misionară, părintele Gheorghe Dragomir s-a dovedit a fi un bun chivernisitor al bunurilor materiale ale parohiei, desfășurând o rodnică activitate gospodărească. Astfel, începând din anul 1960, prin implicarea sa plină de zel, biserica ParohieiAdormirea Maicii Domnului– Moara Săracă a beneficiat de curent electric.

În anul 1980 au fost realizate ample lucrări de consolidare a bisericii, grav afectată de cutremurul din anul 1977.

Douăzeci de ani mai târziu, în anul 1997, biserica a fost repictată. Cu această ocazie, datorită deosebitei activități întreprinse, părintele Gheorghe Dragomir a primit rangul deiconom stavrofor.

Fiind binecuvântat de Dumnezeu cu darul blândeții, părintele Gheorghe Dragomir a îndrumat în mod exemplar pe tinerii elevi către Domnul Iisus Hristos, vreme de șapte ani, în calitate de profesor al catedrei de Religie a Școlii Gimnaziale din comuna Moara Vlăsiei.

Pildă grăitoare și autentic model de trăire creștină, părintele Gheorghe Dragomir a primit distincția decetățean de onoareal comunei Moara Vlăsiei.

Începând cu vârsta de 43 de ani, părintele a purtat în suflet povara apăsătoare a pierderii soției sale, trecută la cele veşnice la vârsta de 41 de ani.

După o suferință grea pe care a purtat-o cu seninătate, în seara zilei de 22 septembrie 2016, la vârsta de 93 de ani, Părintele Gheorghe Dragomir a trecut la cele veșnice, rămânând în conștiința tuturor celor care l-au cunoscut ca un păstor blând şi înţelept, de o distinsă ținută morală, care a slujit Biserica lui Hristos cu statornicie.

În acest ceas de vremelnică despărţire, până la Învierea de obşte, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească sufletul slujitorului Său Preotul Gheorghe, în lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale, unde „drepţii ca luminătorii strălucesc”, să mângâie familia îndoliată şi pe toţi cei care astăzi sunt întristaţi de plecarea sa dintre noi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

         

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

sdfr

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod