patriarhul > Mesaje > Preotul Ioan Paraschivescu (1939-†2014) - slujitor vrednic al Bisericii

Preotul Ioan Paraschivescu (1939-†2014) - slujitor vrednic al Bisericii


Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Ioan Paraschivescu, joi, 13 noiembrie 2014:

 

Am aflat cu tristeţe de trecerea din această viaţă, în dimineaţa zilei de duminică 9 noiembrie 2014, a vrednicului de pomenire Părinte Ioan Paraschivescu, preot pensionar îmbisericit la Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Herăstrău, din Protoieria Sector I Capitală.

 

Preacucernicul Preot Ioan Paraschivescu s-a născut în data de 27 martie 1939, în comuna Iveşti, judeţul Galaţi. Primele opt clase le-a absolvit în Bârlad (1946-1954), iar ulterior, în perioada 1954-1959, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Între anii 1959-1963 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti, obţinând diploma de licenţă în anul 1963.

 

După încheierea studiilor universitare, tânărul Ioan Paraschivescu a lucrat la Tipografia Patriarhiei Române pentru o scurtă perioadă de timp (1969-1971). Răspunzând chemării lui Dumnezeu, în luna ianuarie a anului 1971 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Poienari (judeţul Ilfov), păstorind credincioşii din această parohie până în anul 1983.

 

În această perioadă, remarcându-se prin hărnicie şi corectitudine, la 1 mai 1979, Preotul Ioan Paraschivescu a fost numit protopop al Protoieriei 1 Ilfov, ascultare pe care o va îndeplini până în anul 1990.

 

În anul 1983 a fost numit preot paroh la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Herăstrău, comunitate pe care a slujit-o cu râvnă pastorală neobosită timp de un sfert de veac. În luna decembrie a anului 2008, la vârsta de 70 de ani, Preotul Ioan Paraschivescu a ieșit la pensie. În ultimii ani ai vieţii sale pământeşti, din motive medicale, părintele Ioan nu a mai putut sluji.

 

În cei 37 de ani în care L-a urmat cu jertfelnicie pe Hristos, Preotul Ioan Paraschivescu s-a remarcat ca un priceput şi harnic iconom al slujirii preoţești. Bun administrator, ca preot paroh al Parohiei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Herăstrău, el a coordonat lucrările de consolidare a bisericii parohiale. În timpul parohiatului său, biserica a cunoscut renovări importante: a fost schimbat acoperişul, a fost montată pardoseală nouă din marmură, ferestrele au fost înlocuite cu unele noi, a fost construit un gard împrejurul bisericii.

 

Dar dincolo de toate aceste realizări în plan edilitar, principala grijă a Părintelui Ioan a fost viaţa spirituală a credincioșilor încredinţaţi lui spre păstorire. Având constant în minte porunca arhiereului de la slujba hirotoniei, care i-a înmânat Sfântul Agneţ, zicându-i „primeşte acest Odor şi-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, când are  să-L ceară de la tine“ („Hirotonia preotului” – Arhieraticon), Preotul Ioan Paraschivescu a înţeles că este răspunzător nu doar de propria mântuire, ci şi de cea a enoriaşilor săi. Astfel, s-a dedicat cu multă dragoste slujirii aproapelui, fiind un model atât pentru preoţi, cât şi pentru credincioşi.

 

Părintele Ioan a fost iubit de credincioşii pe care i-a păstorit cu grijă şi dragoste. Predica frumos, scoţând în evidenţă învăţătura de credinţă cea mântuitoare a Bisericii Ortodoxe. Mai mult, cei care l-au cunoscut, preoţi şi enoriaşi, aduc mărturie că a fost un om modest, căruia nu i-a plăcut să se laude cu lucrurile bune pe care le săvârşea.

 

Ca protopop, Preotul Ioan Paraschivescu a lucrat cu râvnă, modestie, corectitudine şi mai ales cu bunătate, fiind preţuit şi iubit de preoţi pentru aceste calităţi.

 

Pentru toate acestea, el a primit mai întâi distincţia de iconom, în anul 1983, iar doi ani mai târziu, în 1985, a primit rangul de iconom stavrofor.

 

În aceste momente de despărţire, suntem alături de familia îndurerată şi de comunitatea credincioşilor parohiei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Herăstrău, rugându-Ne lui Dumnezeu pentru întărirea şi mângâierea lor. Iar pentru sufletul Părintelui Ioan Paraschivescu ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul Veşnic, să-l aşeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

 

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod