patriarhul > Mesaje > Preotul Răzvan Slăniceanu (1975-2015): o pildă de iubire şi slujire jertfelnică

Preotul Răzvan Slăniceanu (1975-2015): o pildă de iubire şi slujire jertfelnică


Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Răzvan Slăniceanu, preot paroh al Parohiei Negoieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud, vineri, 10 iulie 2015, biserica Sfânta Treime din Ploieşti (Protopopiatul Ploieşti Sud):

 

Am aflat cu durere profundă vestea trecerii din această viaţă, în dimineaţa zilei de 8 iulie 2015, la capătul unei suferinţe îndelungate, a tânărului Părinte Răzvan Slăniceanu, preot paroh al Parohiei Negoieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud.

 

Părintele Răzvan Slăniceanu s-a născut la data de 29 martie 1975, în localitatea Ploieşti, într-o familie dreptcredincioasă, din părinţii Ion şi Lucia, care, cu credinţă neţărmuită în Dumnezeu, au îndrumat paşii copilului lor spre studiul Teologiei. După absolvirea Liceului Tehnic „Toma Socolescu” din Ploieşti, tânărul Răzvan a decis, în anul 1993, să urmeze cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Ca tânăr student în teologie, a manifestat o credinţă entuziastă, nutrind o speranţă mare pentru viitorul societăţii româneşti, mai receptivă la valorile creştine, începând cu perioada anilor ’90. A absolvit Facultatea în anul 1997 cu rezultate deosebit de frumoase şi promiţătoare. Mai târziu, avea să continue studiile teologice între anii 2004-2006 în cadrul programului de master al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, secţia Teologie Liturgică.

 

După căsătoria cu domnişoara Raluca Teodora, alături de care a format o frumoasă familie misionară, soţia devenind profesoară de Religie, apreciată de elevi şi colegi, mărturisitoare a valorilor Ortodoxiei în rândul generaţiilor tinere, teologul Răzvan Slăniceanu a fost numit preot coslujitor, în data de 1 decembrie 1999, pe seama parohiei Sălciile, Protopopiatul Urlaţi. A fost hirotonit preot în Catedrala Patriarhală la data de 5 ianuarie 2000 de către Preasfinţitul Părinte Teodosie Snagoveanul, la momentul respectiv episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În mijlocul credincioşilor din localitatea Sălciile, Părintele Răzvan Slăniceanu s-a implicat în mod deosebit în lucrarea social-filantropică a parohiei, evidenţiindu-se mai ales modul în care familia Părintelui a susţinut constant prin ajutoare materiale şi financiare Căminul pentru copii „Sfântul Andrei” din Ploieşti, precum şi darurile acordate, în diferite situaţii de calamitate, locuitorilor din Telega şi Starchiojd, judeţul Prahova. Pe lângă aceste eforturi misionare, se remarcă şi activitatea administrativ-gospodărească din cadrul parohiei, precum şi construirea unei troiţe în memoria eroilor satului. În urma încheierii lucrărilor de restaurare a picturii bisericii vechi şi a sfinţirii bisericii, a primit rangul de iconom, fiind hirotesit iconom în ziua de 5 iunie 2011 de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal.

 

La data de 15 iunie 2011, a fost numit în postul de preot paroh la parohia Negoieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud. Aici a coordonat activităţile pastoral-misionare în mod exemplar, atât la nivel administrativ-gospodăresc, cât mai ales la nivel liturgic şi pastoral. Părintele Răzvan a organizat în această parohie un program de rugăciune şi catehizare adresat tinerilor, program bazat pe mijloace moderne de pastoraţie (proiecţii de film urmate de discuţii pe diferite teme duhovniceşti), care a contribuit semnificativ la dinamizarea grupului de tineri din cadrul parohiei. A rămas în conştiinţa tuturor ca fiind un preot generos, dedicat în totalitate slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor. Tinereţea sa fizică a fost dublată şi de o vigoare duhovnicească deosebită, care l-a evidenţiat ca fiind un slujitor jertfelnic, iubitor de Biserică, de viaţă duhovnicească şi de lucrare pastorală.

 

Părintele Răzvan Slăniceanu s-a remarcat şi în plan cultural, publicând articole teologice în diferite reviste culturale, dar şi în plan social, fiind implicat în unele proiecte social-filantropie organizate în ţară şi străinătate.

 

Însă, din nefericire, entuziasmul misionar al Părintelui Răzvan Slăniceanu a fost supus unei încercări cumplite în ultimul an de viaţă, prin suferinţa cauzată de o boală gravă. Chiar şi în timpul suferinţei a rămas permanent încrezător şi sensibil la durerea celorlalţi, dând dovadă de credinţă luminată de speranţă şi iubire smerită.

 

În aceste momente deosebit de grele pentru familia Părintelui Răzvan Slăniceanu şi pentru toţi cei care l-au cunoscut, ne rugăm Preasfintei Treimi să primească sufletul curat al Părintelui Răzvan în ceata sfinţiţilor slujitori ai lui Hristos. Adresăm familiei îndoliate, credincioşilor comunităţii parohiale din Negoieşti şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit cuvânt de compasiune şi întărire sufletească, având credinţa că se va ruga şi în ceruri pentru familia sa şi pentru credincioşii pe care i-a păstorit.

 

Veşnică lui pomenire din neam în neam!

 

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări,

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod